Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krydda med grönt

Mynta smakar tuggummi, dragon för tankarna till bearnaisesås och kommer det till curry tänker man bara på indisk mat. Så säger de som nöjer sig med salt och peppar. Den som vågar mer blir rikt ­belönad

Annons

Sommarköket är underbart. Antingen man har ett eget köksland eller skördar sina örter och blad i affären är det nu man kan ta ut svängarna. Börja dagen med en frukostmacka toppad med färska örter och du ler hela vägen till lunch.

Sedan är det bara att fortsätta på samma linje och njuta av tillvaron.

Mynta är en egen favorit. Visst, den smakar som tandkräm eller tugggummi men kombineras den med färskriven ingefära händer något märkligt. Den karaktäristiska myntasmaken och den syrliga hettan hos ingefäran tar på något sätt ut varandra och kvar blir en frisk smak som passar utmärkt till en bit halstrad, eller grillad lax.

Kyckling är alltid rätt på sommaren. Trots att grillen står nära till hands tycker jag att du ska koka kycklingen med dragon och grädde. Det blir vansinnigt gott och som alltid med kyckling behöver du inte vänta särskilt många minuter för att kycklingen ska bli klar. Dryga gärna ut med sommargrönsaker som zucchini, paprika och brynta champinjoner. Men viktigast av allt är dragonen och du måste kolla så att det är fransk dragon. Det finns nämligen även rysk dragon som inte alls bidrar med samma goda smak.

I år väntar vi med gräsklippningen på delar av gården. Maskrosorna får växa fritt eftersom de håller gårdens bin sysselsatta. Maskrosblad går dessutom att stoppa i salladen under förutsättning att man gillar salladsblad med beska, typ rucolasallad. Plocka späda blad i säker miljö – de stora rackarna blir i allmänhet alltför beska – och lägg dem en stund i iskallt vatten. Skaka av vattnet och blanda med mer neutral sallad till grund för en kryddig sommarsallad.

Jag toppade med kyckling, tomat, gurka och bladpersilja samt en klick kryddig currydressing. Spännande smaker och till viss del helt gratis.

Dan Strandqvist/TT Spektra