Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KU-ledamot ifrågasätter motiv

GÄVLEStatsministerns resande med regeringens flygplan till interna socialdemokratiska möten är inget för konstitutionsutskottet, KU, att granska.

Annons
Det anser s-riksdagsmannen Kenth Högström från länet, som även sitter med i KU som ledamot.

- Det här luktar partipolitisk bajonettstöt från moderater. Det är ett politiskt inlägg för att skada Göran Persson och socialdemokraterna när valrörelsen är i ett känsligt läge. Ska någon instans granska sådant här ska det vara riksrevisionsverket, RRV, hävdar han.

Länskollegan Sven Bergström, c, suppleant i KU, tycker däremot att frågan har tillräcklig vikt för att granskas av utskottet.

- Jag kan hålla med om att det kan tangera gränser att exploatera liknande frågor i valtider och KU tenderar alltmer att ta upp småsaker. Men det här är ändå ett stort ärende där statsministern har överutnyttjat skattebetalarnas pengar. Det kan definitivt vara värt att granska, tycker Sven Bergström.

108 000 kronor
Under måndagen rapporterade Dagens Eko att statsminister Göran Persson har rest med regeringens flygplan till och från ett socialdemokratiskt möte i Kiruna i april i år. En resa som kostat skattebetalarna 108 000 kronor. Den moderate utredaren Peter Egardt anser att frågan bör granskas av KU. Och även utskottets ordförande Per Unckel, m, tycker att man behöver granska om det gjorts en överträdelse av bestämmelserna kring hur man får använda regeringens flygplan.

Har särställning
- Om någon riksdagsledamot tycker att det är värt att anmäla till KU så får vi väl granska det här. Men landets statsminister har liksom premiärministrar i andra länder en särställning för att kunna färdas säkert och snabbt. Vi får väl se om det blir ett ärende att behandla, säger Kenth Högström.

Sven Bergström är oroad över att instruktionerna kring användandet av regeringsplanet verkar vara oklara och godtyckliga. Tidigare fall som med Ywonne Ruwaidas, mp, missbruk av privata taxiresor på riksdagens bekostnad, har lett till att ledamöterna har fått snårigare villkor. Det är besvärligt, men något man får ta. På samma sätt så är det bra om det blir klarare kring regeringsplanet att man ska hålla isär regeringsuppdrag och partiuppdrag. Respekten för skattemedlen ska vara stor, anser han.

MATTIAS JONSSON