Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kul bekantskap

Att Bergsteinn Asbjörnsson kommer från Island hörs ju på namnet. Till Sverige kom han 1977 och han är nu bosatt i Delsbo.

Han har synts på länskonsten, bland annat i Sandviken 1998 och har tidigare ställt ut separat på Galleri Perols i Valbo.

Han har tidigare mest sysslat med skulptur men har på sistone gått över till akvarell. Han visar också en försvarlig räcka bilder på temat cellen och Fenix, de bekanta mytiska antika sagofågeln som med sin fjäderskrud brände sig själv för att ständigt på nytt stiga upp ur askan. Odödligheten själv. Och cellen är ju grunden för allt liv.

Fjäderskruden är lite abstrakt uppfattad, stiliserat kanske på Asbjörnssons bilder, lite grand åt kalligrafins tecken.

Här finns elegans i skarpa färger. Tilltalande men ibland kanske lite flott mondäna.

Det jag fascineras mest av är de små skulpturerna i brons och kalksten eller diabas i det inre rummet. Motivet är här ängelns som vi får se i flera olika poser. Med sliten hals, tilltufsade drag eller något fladdrande mantelliknande. Alla gjorda med stark känsla.

”Frestelsen” och ”Gåvan” har ett mytiskt skimmer och jag kan komma att tänka på Staffan Nihléns (”Auroras seger” vid Kvarnbron i Gävle) mytiska skapelser.

Bredvid skulpturerna finns i inre rummet en serie verk i blandteknik där ålderns patina ger en tidlös finish över ramverk och vinklar.

Bergsteinn Asbjörnsson är skicklig, hans konst snygg, elegant och proper. En kul bekantskap.