Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kul som 17 för unga

GÄVLE Fritidsgården Block 17 är räddad.
Färre fast anställda och ett utökat samarbete med Studiefrämjandet gör att framtiden för den hotade fritidsgården nu ser ljus ut.

Annons
- Nu kan vi köra så här flera år framåt. Det får inte vara så turbulent som det har varit så att barnen får höra varje år i oktober att man inte vet om fritidsgården får vara kvar. Det är inte bra. Barnen känner sig utanför ändå, när man skär ner på allting, säger Per Molén, gårdsansvarig och den enda fast anställde från januari.
Block 17 har tidigare haft tre anställda. Genom att gå ner till en anställd plus timanställda och koncentrera sig på kvällarna klarar man sig på nästa års anslag.

- Det vi förlorar är vårt arbete dagtid, när vi hjälpt till med att ta hand om ungdomar i riskzonen. Det är synd, för det är ett arbete vi är bra på, men nu går inte det, säger Per Molén.
- Men intresset har också minskat från skolans sida. Skolan har ju inte heller råd.
Block 17 kommer att ha öppet måndag till fredag klockan 16-20.30 precis som tidigare. Men meningen är att lokalerna på Kyrkogatan i centrala Gävle ska fungera som aktivitetshus även dagtid genom ett utökat samarbete med Studiefrämjandet.
- Det här är helt underbara lokaler. Det vore synd om de står tomma dagtid, säger Anna-Lena Hellman, studieorganisatör på Studiefrämjandet, som planerar att ha bland annat musikverksamhet, trumkurser, konserter, videoverkstad, babymassage och sin Unga-mammor-verksamhet i lokalen.
Studiefrämjandet har redan tidigare haft ett samarbete med Block 17, dels med en kurs i DJ-kunskap, dels med lovaktiviteter då man bland annat haft läger i Smörnäs, med ledare från Friluftsfrämjandet.

- Vi ser Studiefrämjandet som en utmärkt samarbetspartner. De kan hjälpa oss att bredda våra aktiviteter. Våra mer svettiga aktiviteter som klättring och boxning kompletteras med djur och natur. Och filmkunskap har vi tänkt, säger Per Molén.
Block 17 drivs av föreningen På rätt väg och besöks av 80-90 ungdomar i 10-18-årsåldern varje kväll. De flesta kommer från Öster, Nordost och centrala stan, men vissa aktiviteter lockar ungdomar från hela Gävle.
- Den grupp som är här hela tiden är liten. Många barn i dag är väldigt rörliga. De söker upp de aktiviteter som intresserar dem, var de än finns, säger Per Molén.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se