Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

165 mil med en låda på ryggen

/

Hallå där, Fredrik Strid, du ska snart börja gå från Månkarbo till Nordnorge med en låda på ryggen.

Annons

Varför?

– Jag ska medverka med mitt konstverk på en samlingsutställning i Vefsns kommun tillsammans med tio andra konstnärer. Konstverket bär jag på ryggen, och det förändras under vandringen.

Vad är det för låda?

– Det är ett podium, ett sånt som man brukar ha konst på i museerna. Varje morgon, innan avgång kommer jag att måla det vitt med en oljebaserad färg. När jag sen går genom skog och mark kommer den färgen att dra till sig insekter som fastnar på den klibbiga ytan. Smuts, pollen och andra material från naturen kommer också att fastna. Nästa dag gör jag om samma procedur. Väl framme i kommer det att finnas mer än 50 lager färg på podiumet, varje lager kommer att vara ”värd” för ett antal olika arter och andra material från naturen.

Du återkommer gång på gång till tid och natur i din konst.

– Ja, jag intresserar mig framför allt för det som sker när naturen tas in på museum. Hur det döda visas upp. Jag är intresserad av människans sätt att förhålla sig till naturen.

Det är 165 mil till Mosjøen. Det kommer att ta minst åtta veckor att gå. Du vill gärna ha sällskap vägen, av allmänhet och journalister. Vilket är viktigast att locka – insekterna eller människorna?

– De är lika viktiga. Jag ser dem som två aspekter av konstverket. På min hemsida (www.fredrikstrid.com) kan man spåra mig direkt över en GPS-sändare som jag bär med mig.

Annons