Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 år bakom kameran

/
  • Hising.
Vi fick i uppdrag att göra en enkät om långkalsonger den kalla vintern 1987.
Kruxet var att folk skulle ställa upp på bild i kalsongerna. Reporter Niklas Carron och jag började ringa runt. Frågan gick först till landshövdingen Lars Ivar Hising: – Jovisst har jag det och jag ställer upp, sa han. Bilden togs på hans fina kontor på länsstyrelsen. Den blev suveränt bra bild, tycker jag. Tänker er att här kommer jag in på hans kontor och han drar ner brallorna, jag plåtar.
Nästa fråga gick till brandchefen. Han sa: – Halvan tror du jag är så dum så jag ställer upp på bild i tidningen i bara kallingarna. 
– Ja… det tror jag. Landshövdingen ställde upp! sa jag
– Va… får jag se den bilden ställer jag också upp, sa Bengt Landén. Sen var det enkelt.
Jag har plåtat alla landshövdingar från Jarl Hjalmarsson till dagens Barbro. Totalt sex hövdingar.
  • Året 1973, Jernvallen, fotboll.Kameror, två stycken motordrivna Nikon F1 laddade med Kodak Tri-X film, med 105 mm Nikkorobjektiv på den ena och 400 mm Novoflex på den and­ra. Leica med ­Super Angulon 21mm. En kanonutrustning även med dagens mått.Byxorna i marinblå manchester, jackan beige också i manchester. Okammad.

Annons

Den 11 juni 1973, en söndag, gjorde jag min första arbetsdag som sommarvikarierande fotograf på Gefle Dagblad. Det började dramatiskt. Den 12 juni plåtade jag en man som skjutit sig själv med k-pist på banvallen i Järvsta efter att ha jagats av polisen.

Vikariatet förlängdes till hösten 1974 då blev jag fast anställd. Nu har det snart blivit 40 år på tidningen. Ungefär 300 hundra filmrullar med 36 exponeringar per rulle gjorde jag av med på ett år när vi fotograferande med film. Alltså cirka 10 000 klick per år. Mest svartvitt fram till 1990 då vi började fotografera allt med negativ färgfilm. Sedan år 2000 har jag inte satt i en film utan fotograferat digitalt. Med den tekniken så tar man säkert flera exponeringar per år.

Så i runda slängar har det blivit drygt 400 000 exponeringar under 40 år på GD.

I GD:s arkivkällare ligger cirka 300 000 negativ som jag tagit. Femton kameror har jag nog slitit ut. Min privata Leica M4 med super Angulon hängde med alla 30 filmåren och är still going strong. Kring 80 000 mil i bil har det blivit, eller 20 varv jorden runt.

Nu har jag gjort en djupdykning i arkivet och publicerar en bild med en kort text lite då och då här på kultursidan.

Häng med.

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons