Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adjö åldersdiskriminerare

Annons

Bäste Björn !

Du tar i din nyårskrönika upp förslaget från äldreminister Maria Larsson, kd, om rätten att jobba till 72 år. Det är positivt att det redan finns en rätt att arbeta till 67 års ålder. Men vi kristdemokrater ser det bara som ett första steg. Alla bör ha en lagstadgad rätt att få vara kvar i arbetslivet till 72 år.

Många äldre känner att de har mycket kvar att ge även efter ordinarie pensionsålder, och förmågan att arbeta är inte direkt kopplad till en viss ålder. När pensionsåldern först lagstadgades, var medellivslängden i Sverige endast 56 år! Detta var år 1913. Sedan dess har stora samhällsförändringar skett och vi vet också att äldre har många viktiga egenskaper som behövs i arbetslivet. Dagens moderna hjärnforskning visar också att den vuxna friska människan har sin mest kreativa period under de ca 20 år som följer efter 55 års ålder.

Du tycker att det är en dålig idé att införa en sån här valfrihetsreform. Och skälen Du framför är att reformen är krånglig och att läsekretsen inte skulle stå ut med Dig och Kennet Lutti fram till dess ni blir 72 år!

Djupare analys har jag nog sett av politiska förslag, innan man sågar dem.....

Min bild är att det inte kan vara särskilt krångligt att anmäla till arbetssgivaren och försäkringskassan att man avser jobba till 72 år. Och tänk på de journalister,författare och kulturarbetare som efter 70 år presterat sina mest uppmärksammade verk.

Nej, bäste Björn. Du sitter fast i gamla synsätt om allemansrätten att sluta jobba senast vid 65 år och för att sen ”sitta på läktaren” och tycka att allt var bättre förr. Du liksom Lutti – har ju oftast lösningar på alla de samhällsproblem som andra brottas med i Gävle och världen över. Och dessutom vågar Du ju sticka ut som den busige Björn.

Låt mig under 2009 se Dig i främsta ledet för att kämpa mot den åldersdiskriminering som Sverige mer än andra sitter fast i.

Katrineholms-Kuriren skriver ” Man ska helt enkelt inte pensionera de mest kreativa från de jobb där kreativitet är en förutsättning för en bra insats. Den stora frågan när vi nu går vidare från 2008 till 2009 är fortfarande hur välfärden långsiktigt ska kunna försvaras och därmed hur vi ska kunna lyfta undan stela tankesätt och fördomar. Vi kanske ska lita till att de äldre upp till 75 år, de med den bästa kreativiteten, kan ge råd! ”

Björn ! Välkommen att tillsammans med kristdemokraterna bekämpa föråldrade synsätt om att alla ska pensioneras senast vid 67 år!

Lennart Sjögren

Partisekreterare, Kristdemokraterna

Mer läsning

Annons