Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åk inte till Israel!

/
  • Övergången Kalandia – som kallas ”slakthuset” av människorna på Västbanken – till Jerusalem.

Höstterminen 2011 gästföreläste jag tre veckor vid Birzeit University i Ramallah på Västbanken. En uppskakande och nedslående upplevelse att röra sig utanför universitetet.

Annons

Vägar kantade av illegala bosättningar. Kalhuggna olivlundar – av ”säkerhetsskäl”. Demolerade hus som tillhört palestinier – av samma skäl. Flygande check points. Fortfarande existerande flyktingläger, gettoliknande. Även i Jesu födelsestad Betlehem.

Mer än en gång tänkte jag nazisternas behandling av judarna under andra världskriget. Övermänniskotänkande. Brutalt våld. Skoningslöst.

Vad hade jag väntat mig? Att jag skulle särbehandlas som gästprofessor? Glöm det. Det gjordes ingen skillnad. Israeliska soldater gapade och skrek, viftade med vapen. Uppträdde hotfullt mot mig och min kollega från Sverige.

En gång var jag nära att ingripa, när vi skulle passera övergången Kalandia – kallas ”slakthuset” av människorna på Västbanken – till Jerusalem. En liten pojke fastnade i vändkorset och grät hjärtskärande efter föräldrarna som stoppats. Men fegt, kanske klokt nog, avstod jag.

Det som pågår i Palestina är ingenting annat än en bottenlös skam för världssamfundet.

Det kolleger och studenter på Birzeit – knappast några ”terrorister” – kunde berätta om daglig förnedring förstärkte bara den uppfattningen.

Får veta att en grupp Gävlebor med koppling till RIA ska besöka Israel. De glädjer sig och ser fram mot resan. Efter att ha gått en studiecirkel om utsatta människor. Till dessa räknas nog knappast palestinierna. Eller de palestinska barn som utan föregående rättegång sitter i israeliska fängelser.

Den här typen av resa – hur behjärtansvärda skälen än är – riskerar bli en propagandaresa som gynnar regimen och dess systematiska plågande av palestinierna.

Åk inte! Bojkotta Israel!

Det senare gäller också Willys, där jag häromdagen noterade frukt från Israel i diskarna.

Lasse Ekstrand

Mer läsning

Annons