Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvaret inte lika roligt

/
  • Annorlunda instrument. Rörorgeln i förgrunden är lånad från Skottes musikteater. I föreställningen används även klangstavar som ljudmässigt liknar ett piano. De delas ut bland musikaliska skådespelare och får sprida klangen i rummet.
  • Regissör. Michael Cocke har regisserat dramat. Efter kärnkraftshaverierna i Japan berättar han att de har jobbat med att ändra känslan i texten och framförandet. ”Förut var det mer humoristiskt, men det skulle kännas dumt nu. I stället spelar vi med mer respekt och värdighet” säger han.
  • Trygghet. Människor vill ha något att bära på. Nuförtiden har vi mobiltelefoner. Isolerad i ett köpcentrum får man ta det som finns. Arrabella Lyons med fisken Albert.
  • Textträning. ”Det här är ändå ett vackert ljud. Man kan känna tacksamhet över sådana här små detaljer i vardagen.” Vanja Blomkvist med en speldosa i bollhavet.

Nu är det 25 år sedan kärnkraftverket i Tjernobyl havererade. Vindarna förde med sig radioaktiva ämnen som föll i ett regn över Gävletrakten. Nu är frågorna kring kärnkraften återigen obehagligt aktuella.

Annons

Det är lätt att tänka sig Folkteaterns pjäs ”Vi skulle ju handla” som en kommentar till kärnkraftshaverierna i Japan. Regissören Michael Cocke berättar att texten var beställd innan dessa händelser och mer inriktad på att väcka publikens minnen av Tjernobyl.

- Nu har publiken i stället med sig aktualiteten när de kommer hit, säger han.

Föreställningen är en del av en rad evenemang som anordnas under Tjernobylveckan. Premiären är satt till den 25 april klockan 23.23.45, exakt vid samma tid som reaktorn i Tjernobyl kollapsade.

Från första repetitionen är det åtta träningsdagar till premiären. Bakom kulisserna pågår arbetet för fullt.

Text och foto: Linda Stolpe Margenberg
Redigering: Sanna Wikström

Mer läsning

Annons