Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

America skriver för Norrsundet

/

Annons

Hej America Vera-Zavala, debattör och dramatiker, som skrivit pjäsen ”Jävla Finnar”, som beskrivs som historien om nedläggningen av det 82-åriga bruket, en föreställning med premiär på Folkets Hus i Norrsundet, i morgon fredag:

Vad är det du har skrivit? Berätta!

– Jag har skrivit en pjäs om nedläggningen av bruket i Norrsundet. Det är på cirka en timme och ganska rolig säger folk som har sett den.

– Den handlar om människor som ställs inför faktumet att de ska bli arbetslösa och att det som har präglat deras hembygd i 82 år ska försvinna.

Vad vill du med pjäsen?

– Jag vill att många ska se den. I Norrsundet spelar den ju bara två helger så jag hoppas folk passar på.

Samarbetet mellan dig och Botkyrka Community (BC) teater och folket i Norrsundet beskrivs som ”community-konst”, vad är det?

– Communityteater handlar om att få människor att berätta historier de upplever vara viktiga för att sedan gestalta och spela upp.

– Den professionella teatern finns där som stöd och drivkraft. Nya berättelser ges en möjlighet och en scen och möter den professionella teatern .

Har du något förhållande till Norrsundet?

– Nu har jag definitivt ett förhållande till Norrsundet. Jag har varit där varannan vecka för möte och sen sovit över en natt sedan november förra året.

– Jag har lärt känna människor som jag tycker enormt mycket om och respekterar högt.

Vad betyder det att den spelas just i Norrsundet?

– Vi spelar på den ort som pjäsen handlar om. Däremot så är det ett annat Norrsundet nu än för ett år sedan. Bruket har stängt. Folkets Hus har gått i konkurs.

–Men också Sverige och världen har förändrats. När arbetarna på bruket för ett år sedan fick beskedet att bruket skulle stängas var det högkonjunktur i Sverige.

– Ett år senare är det kris, lågkonjunktur och 40 000 har varslats de senaste månaderna.

– Helt plötsligt är historien inte bara Norrsundets utan Sveriges.

Fem skådespelare, varav de flesta är bruksarbetare. Är det viktigt för dig?

– Det handlar inte om viktigt. Det handlar om att låta icke-profesionella skådespelare gestalta något som ligger nära dem själva.

– Jag tror kvaliteten på skådespeleri kan bli mycket högre, och definitivt annorlunda när en bruks- arbetare står på scen än när en skådespelare på en nationalscen som kanske har liten erfarenhet av bruksarbete ska försöka göra det.

–Dramatens misslyckade försök att gestalta städerskor är ett bra exempel på det motsatta.

Du är ju känd som en människa med starkt socialt/politiskt patos, hur går du vidare nu?

– Just nu är min högsta önskan att pjäsen ”Jävla finnar” ska åka på turné till de orter i Sverige som är nedläggningsdrabbade och där det finns människor som precis som i Norrsundet pratar om vad de ska göra och vad samhället ska göra i en tid av varsel och arbetslöshet.

– Fackföreningsrörelsen tillsammans med Riksteaterns nätverk skulle kunna hjälpa till. Vi kan spela på fabriker, i matsalar eller på skolor.

– Min dröm kan gå i uppfyllelse om folk hjälper mig!

Jävla Finnar spelas 28, 29, 30.11 samt 4, 5, 6, 7.12.

Mer läsning

Annons