Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen får Hofors chans att visa en annan sida

KOMMENTAR: Kristian Ekenberg om vad Hofors succé i Musikhjälpen sänder för signaler.

Annons

Mediebilden av Hofors tenderar att vara mörk. Utflyttning, varsel och ungdomsarbetslöshet. En av platserna där folkhemmets framtidsdrömmar växte och som sedan har drabbats hårt av globaliseringen.

I år har det även kommit ett par romaner som utspelas i Hofors med omnejd, Madeleine Bäcks ”Vattnet drar” och Markus Skölds ”Kalldrag”. Båda ger en lika dyster bild av trakten. Författarna har båda anknytning till västra Gästrikland och det rör sig inte om några illasinnade svartmålningar; det är inte några stockholmare som sökt på kartan efter en lämplig ort att ösa ner country noir-misär i.

Little Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Men statistik om ungdomsarbetslöshet och utflyttning ger inte hela bilden av en plats. Det är därför det har varit så glädjande att Hofors i och med rekordinsamlingen på över en miljon kronor till Musikhjälpen har fått nyansera bilden av kommunen.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Att leva på en plats som bara får se tecken på nedgång är destruktivt. På samma sätt som negativa företeelser riskerar att drunkna i jubel på de platser i Sverige som dras med av en framgångsvåg, kan det positiva störas ut på platser som är inne i en negativ spiral mot botten som blir självförstärkande.

Små orter på landsbygden som sluter sig samman har vi sett. Men då mot ett yttre hot, som i det amerikanska valet där Donald Trump främst fann sina väljare utanför kusternas metropoler.

Små orter döms ut i urbaniseringens era, där Goliat kommer att fortsätta växa på Davids bekostnad. Insamlingen i Hofors visar dock på att det finns en styrka i småorterna. Avstånden är kortare, människorna är närmare varandra och det är lättare att sluta sig samman.

I Hofors har människor gått samman för ett gott ändamål och har fått vara ett decemberljus i Sverige som har inspirerat andra.

Förhoppningsvis kan Hoforsborna få surfa länge på denna våg som insamlingen till Musikhjälpen har skapat. Nästa pusselbit till mediebilden av Hofors kommer för övrigt i januari, då SVT börjar sända dokumentärserien ”Samtidigt i Hofors”.

Vi vet dock redan vad som sker samtidigt i Hofors. För samtidigt som Sverige under det senaste året har stängt portarna mot omvärldens lidande, visar Hofors en sällan skådad generositet.

Läs mer: Hofors krossar tidigare rekord i Musikhjälpen

Mer läsning

Annons