Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom orden skönjs en mäktig vrede

/
  • Jenny Wrangborgs nya diktsamling
  • Jenny Wrangborgs nya diktsamling

Den politiska dikten lever. Crister Enander har läst och engagerats av Jenny Wrangborgs "”Vad ska vi göra med varandra”.

Annons

Känslan av hot, varifrån kommer den? Den beskrivs aldrig direkt i dikterna. Ändå finns hotet där som en fond mot vilket allt avtecknar sig; ett oroande varsel likt ett nattsvart moln på himlen. Hotet finns närvarande i själva luften.

Det ligger mellan de två älskande i sängen. Det dallrar i luften mellan vänner som träffas för att dricka kaffe. Hotet säger att allt i ett slag kan förändras. De ljuvaste ögonblick kan vändas i sin motsats. När som helst. Oavsett vad.

Stockholm är trångt. Invånarna blir bara fler. Staden tycks krympa. Utrymmet blir trängre, rörelsefriheten beskärs. Diktens jag bor i andra- eller tredjehand, eviga uppbrott, lådorna packas i hast, ny adress. Bostadsbristen ökar.

Politiken styr tillsammans med girighetens vinstintresse – maximera, förmera, profiten ska öka, större tillväxt för fåtalet, mer elände och vardaglig misär för folkflertalet. Detta är nu samhällets överordnade ideologi. Den styr tankar och ord hos avsevärt fler än vad de själva inser; egoism livnär sig inte sällan på omedvetenhet och trångsynthet.

Orden ekar genom kulvertar, i arbetsförmedlingarnas apatiska väntrum, i telefonkön till Försäkringskassan, ute i förorterna där uppgivenheten riskerar att förlama och hämma livsviljan även hos de yngsta.

Medborgarna reduceras till en sorts mänskliga laboratorieråttor utsatta för ett grymt experiment – inlåsta, utsatta, tvingade att hugga efter varandra för att kunna överleva i de trånga utrymmena.

En död mekanik mal sönder de levandes tillvaro. Jenny Wrangborg ser den. Hon fångar den genom att skildra de klaustrofobiska och förlamande känslor som vanmakt och vilsenhet föder. Som om vi alla enbart var villebråd i andras jakt efter en konstlad lycka.

Den osynliga handen tar struptag på alla som inte befinner sig på rätt sida sedan ekonomins ensidiga intressen och klasstillhörigheten klöv landet och tog död på solidariteten och rättvisan som samhällsgrund.

Den verklighet som Jenny Wrangborg skildrar i sin diktsamling ”Vad ska vi göra med varandra”, hennes andra samling efter succédebuten med ”Kallskänken”, är ett hårt, obarmhärtigt, hjärtlöst samhälle: ”staden lärde oss snabbt / att sänka blicken i trappuppgångarna / öva bort våra namn i / tysta samtal med oss själva”.

Stilen är säkrare. Där debuten kunde vara hjärtskärande i sitt sökande efter ord i ren desperation för att förklara känslan av att vara kuvad, där är nu orden distinkta, valda med omsorg – träffsäkra. Jenny Wrangborg har tveklöst utvecklats och funnit en egen väg som poet.

”Är kärleken möjlig i vår tid?” skrev en annan poet. Den frågan finns närvarande på nästan varje sida i ”Vad ska vi göra med varandra” utan att uttalas direkt. Såren går djupt. Smärtan, kärlekens mörka skugga, finns där som en dov ton, ibland aggressiv och sårande som en pisksnärt: ”Du är en fejkad orgasm / en onsdagsmorgon / när en vän säger att sex med / sin sambo / bara är en avancerad form / av onani”.

Kärlek i politikens skugga eller politik dold bakom kärlekens smekningar? Samma mynt. Två sidor. Aldrig förmår de nå varandra.

Ilskan och upprördheten inför orättvisorna finns där. De driver Wrangborg framåt. De ger bränsle och mening åt vad hon gör. Men bakom orden skönjs en mäktigare vrede, en lavaström som vill bryta igenom. Inte olikt ett tystat och kvävt skrik av en glödgande och fräsande och hatisk ilska. Jag förstår att vreden måste tyglas.

Risken är annars överhängande att dikterna spricker, faller sönder till vassa skärvor om vreden får härja fritt. Ändå, jag vill så gärna höra den; få se hur den sätter rader och sinnen i brand.

Jenny Wrangborg bär på en vrede mot orättvisor som kan få andra att förändra, driva dem till handling i det apatins och egoismens land som kom efter folkhemmet. Den politiska dikten lever.

Crister Enander

Annons