Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa böckerna, enligt barnen

/
  • Maja-Maria Henrikssons ”Jag finns” utsågs till 2010 års bästa ungdomsbok av Bokjuryn.

”Jag finns” får Bokjuryns pris för bästa ungdomsbok. Maja-Maria Henrikssons berättelse om mobbning och vuxna som sviker fick flest röster bland barn och ungdomar.

Annons

Drygt 30 000 barn över hela landet har röstat fram sina favoriter ur fjolårets utgivning och i onsdags var det dags för prisutdelning i Älmhult. Priset för bästa ungdomsbok gick till Maja-Maria Henriksson för ”Jag finns”, som också Augustnominerades.

– Det här priset är något av det finaste man kan få eftersom det är läsarna själva som tycker till. Den här boken kom så nära som jag önskar att den skulle göra, säger hon.

”Jag finns” är en skrämmande berättelse om mobbning, förnedring och vuxna som sviker. Den är delvis självbiografisk men också den bok Maja-Maria Henriksson själv hade behövt när hon var 14 år.

Hon fick inte Augustpriset, men viktigast har varit att nå ut till de tonåringar som mest behöver det.

– Jag har fått mejl och telefonsamtal, från ungdomar, lärare och även föräldrar. Ibland har det varit ett tack, och ibland mer. En lärare tyckte att jag hade hjälpt henne till en andra chans och hon spred boken vidare i föräldrarummet.

– Föräldrar har berättat hur maktlösa de kan känna sig. Det hjälper inte hur mycket de stöttar när det inte händer något i skolan, berättar Maja-Maria Henriksson som just nu skriver på en fortsättning.

Genom att engagera skol- och folkbibliotekarier och lärare runt om i landet hoppas Bokjuryn väcka barnens läslust.

– Bland de vinnande böckerna finns äventyr, deckare, spöken och fakirer. Det känns som att barnen gillar det som är läskigt och lite mörkt, säger Sofia Gydemo, bibliotekarie och projektledare för Bokjuryn.

Att priserna bara ges till nyutgivna böcker har inte varit ett problem.

– Jag är själv ungdomsbibliotekarie och tycker att barnen har bra koll. De frågar ofta efter nya böcker de läst om, säger Sofia Gydemo.

”Lou, dagboksdagar”, fransmannen Julien Neels serie om en bestämd storstadstjej med en ensamstående mamma, är den enda utländska boken bland vinnarna.

Elin Viksten//TT Spektra

Mer läsning

Annons