Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa listboken!

/
  • Tusen & en klassiker:  Kraftwerk, JR, Las Ketchup, Dr Strangelove, Borat, Count Basie, Teskedsgumman med Gubbe, Joan Harris i ’Mad Men’ .

Vad är en klassiker? Är det en sak som håller genom alla år eller är det något som är tidstypiskt för en era? Peter Alzén sitter med ett uppslagsverk i knät

Annons

Hur man definierar en klassiker är givetvis en smaksak men bara på måfå slår jag upp fem sidor bara för att se vad som kommer upp:

Count Basie – The Atomic mr Basie (1957). Dr Strangelove (1964). Kraftwerk – Autobahn (1974). Rötter (1980).Fight club (1999)

Alla dessa klockrena exempel på moderna klassiker i genrerna film, tv, böcker, musik.

Precis som med föregångaren Svenska klassiker startar denna bok 1956.

Och precis som i den så är det en underbar, makalös mischmasch av böcker, filmer, skivor och tv-program som speglat, bestämt och format den moderna västvärldens underhållning/kulturs påverkan av detta land.

Vi får en hel del roliga anekdoter i form av recensioner från tider då man skickade äldre män som gillade seriös klassiks musik till att recensera popmusik.

Nya Wermlandstidning skrev att Beatles lät som ”Amatörmässig hambo” och Stockholmstidningen beskrev Elvis med ”Ansiktet leder tankarna till en orutinerad ungdomsbrottsling med dåligt samvete” eller efter en konsert på Nalen i Stockholm november 1966 skrev tidningarna att Troggs ”lät yxa”.

Men även andra intressanta fakta som att när On the Road skulle översättas, hur skulle man översätta Jack Kerouacs favoritord ”dig”? Lösningen blev pragmatisk – det nya verbet digga införlivades helt enkelt i det svenska språket.

Förutom att boken är en bra karta på vad som egentligen hänt i dessa genrer det senaste halvseklet så är det mycket likt en dagbok som man aldrig skrivit, hela tiden poppar det upp minnen till skivor man hört, till böcker man glömt och till tv serier man sett och nu plötsligt vill ha i en DVD-box.

Vi som är till åren kan med lätthet tänka oss tillbaka en tid då ett TV-program som Fattiga och rika fick alla svenskar att titta eller i en tid då en film som Gökboet kunde gå 11 (elva!) år på bio i Stockholm, i dag är inte urvalet lika lätt i klassikerfåran.

Vi får givetvis alla val som vi visste skulle vara med: Elvis, Pink Floyd, Abba, Forsytesagan och Clockwork Orange men även Manolito, citat ur Maos lilla röda och Plastic Bertrand. Men det bästa är att det inte är en knastertorr listbok som innehåller råa fakta och siffror utan oftast är det skrivet som små roliga anekdoter – men aldrig jönsigt eller larvigt.

Det skarpsinniga med boken är att den blandar högt med lågt, smalt med brett, på ett uppslag ryms till exempel Borgarklassens diskreta charm och Demis Roussos.

Om den förra boken skrev jag att det var den bästa ”listbok” jag läst sen David Marsh gav ut ”The heart and soul of rock’n’roll, The 1001 greatest singles ever made” och den här är inte sämre.

Mer läsning

Annons