Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver Gävle ett stadsmuseum?

/

Annons

Agnes Karnatz, Vasaskolan spetsutbildning, Humaniora:

Det tror jag skulle vara bra för oss elever. Visserligen kan man i dag ta reda på mycket via länsmuseet, men då ska man veta hur man ska fråga. Här på Vasaskolan finns det mycket som också skulle kunna ingå i en samling på ett stadsmuseum.

Kajsa Ravin, kulturchef Gävle:

En stad som Gävle ska givetvis ha en plats där Gävleborna kan möta sin lokalhistoria – och reflektera över den. Hur slottsområdet ska gestaltas är en stor fråga för framtiden. Det är viktigt att länsmuseet och stadsarkivet tidigt involveras i diskussionerna.

Ann-Marie Björk, 1:e antikvarie, länsmuseet Gävleborg

Jag tycker inte att det behövs något stadsmuseum i Gävle. Vi har redan stadshistoriska utställningar om både 1800-talet och 1900-talet här på länsmuseet. Vi har dessutom en enorm samling av föremål som vi skulle kunna visa.

Eva Lindelöf Sjöö, chef för Stadsarkivet i Gävle:

Det är ett lysande förslag! Jämfört med andra jämnstora städer exponerar vi vårt förflutna väldigt lite. Vi har märkt att människor saknar en plats för sin historia, och har ofta blivit erbjudna att ta emot föremål som borde finnas på ett stadsmuseum. I sådana fall hänvisar vi alltid till länsmuseet. Gävle har en både glansfull och intressant bakgrund som borde lyftas fram.

Göran Severin, ordförande i Gästriklands kulturhistoriska förening, samt vice ordförande i Gefle Gille:

Det skulle vara väldigt fint med ett stadsmuseum eftersom bara delar av stadens historia exponeras i dag. Många aspekter av Gävle är inte företrädda över huvud taget. Men jag kan tänka mig att det kan bli svårt att lösa driftsfrågorna, och dessutom är ju föremålen länsmuseets egendom.

Mer läsning

Annons