Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blås inte ut elden!

/

Som bekant har Kultur- och fritidsnämnden fått ett tufft sparbeting och på onsdag kommer ärendet upp i nämnden.

Annons

Som jag har förstått är nämndens ledamöter helt tagna på sängen och har fått information genom medier.

Konsekvenserna av besparingskravet är att ytterområdenas barn och ungdomar drabbas men den för mig allra allvarligaste konsekvensen är att man med ett så hårt beting skulle dra undan matten för vår symfoniorkester.

Det har tagit 100 år att bygga upp orkestern till den elitstandard som den i dag håller. En orkester som i dag är gränsöverskridande och öppen för nya utmaningar. Där bygger man för fullt nya relationer med en publik som ännu inte upptäckt vilka fantastiska upplevelser man kan få vid ett konsertbesök.

Och god hjälp på den vägen att nå ny publik har man genom samarbeten med artister som Ola Salo, September, Malena Ernman, Jill Johnson, Salem al Fakir och Ale Möller, med egna huskompositörer men också med eliten av solister inom den klassiska musiken som uppskattar orkesterns höga standard och kreativa arbetsmiljö. Det handlar inte om en mossig institution som spelar för en bortskämd elitpublik.

Så vilka blir konsekvenserna av besparingar?

Konserthusets chef Beryl Lunder säger att risken är att man inte längre kan vara en riktig symfoniorkester utan tvingas bli en kammarorkester. Det finns bara två symfoniorkestrar norr om Stockholm, den i Gävle och numera även Norrlandsoperans symfoniorkester.

Man kan räkna på många olika sätt. Om man bara lägger ihop och drar ifrån kan konsekvensen bli att man biter sig själv i svansen, att man startar en nedåtgående spiral som kan bli svår att stoppa.

Så låt oss räkna ett tag.

Om orkestern blir mindre kommer ett antal musiker att lämna Gävle och därmed minskar också skatteunderlaget. Knappast någon besparing.

Musikerna är kommunalanställda och de som inte får plats i orkestern men som väljer att stanna i Gävle kommer då troligen att erbjudas andra arbetsuppgifter inom kommunen. Därmed flyttar man över kostnaden till ett annat konto inom kommunen. Knappast någon besparing.

Får man då valuta för sina pengar?

En mängd undersökningar har visat att pengar investerade i kultur ger flerfalt igen. Det är inte bara så att en kommun med ett rikt kulturliv är attraktivt för företag och för människor. Det leder även till en positiv spiral som gynnar handel och andra företag i kommunen. Och att ett rikt kulturliv är bra för själ och hälsa behöver inte påpekas ytterligare. Det är en självklarhet.

Om man dessutom får igång en verksamhet med bussar från länet till konserterna i Gävle kommer det också att vara gynnsamt.

Gävle kommun har god ekonomi. Det verkar därför egendomligt och kortsynt att dra ner på en verksamhet som på sikt kan ge Gävle en skjuts uppåt, både beträffande ekonomi och inte minst, attraktion.

Carina Blank har sagt att orkestern är oerhört viktig för Gävle.

Nu är det upp till bevis! Satsa på orkestern istället för att dra undan mattan.

Jag har kunnat följa orkesterns mödosamma resa under mitt arbete med att skriva jubileumsboken ”con fuoco”. Det har varit en spännande upplevelse för mig att se den glöd som orkesterns eldsjälar har lagt ner på verksamheten genom åren. Jag vet att den elden och glöden är lika stark i dag. Så blås inte ut den!

Kerstin Monk

Mer läsning

Annons