Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med till andra sidan havet

/

Annons

Att läsa, exempelvis en roman, kan vara att hamna på avstånd från de händelser som återberättas. Vi är där, mitt i händelsernas centrum, men vi kan välja att stå en bit ifrån när ohyggligheterna är för svåra.

Att läsa, exempelvis en roman, kan också vara att krypa närmare det skeende som återges i textens form. Vi tar steget in till och in i de personer som författaren blåste liv i i skrivögonblicken och som läsaren ger syre i läsestunderna. Vi ser med dem, känner med dem, blir med dem.

Tahar Ben Jelloun, född i Marocko 1944, bor i Frankrike sedan början av 70-talet. Hans sextonde roman översatt till svenska heter ”Till andra sidan havet” och i den blir vi inbjudna av författaren till båda slagens läsning, ett dubbelt grepp. I vardagsskildringarna en närhet där alla sinnen är mottagliga och i bokhållartorra kommentarer ett betraktande på avstånd som bryter närsyntheten och gör sammanhangen möjliga att se. Onödigheterna uppenbaras, de onödigheter som placerar somliga av oss på livets skuggsida.

För att låna av poeten René Char (1907-1988):

”Poeten måste utan att tveka prygla upp sin örn såväl som sin groda, om han inte vill klema bort sin klarsyn.” (Ur samlingen ”Till frid i kamp – Aforismer i urval”, i urval och tolkning av Roger Fjellström)

Också läsaren behöver prygla sin groda och örn om vi vill att tillvaron ska bli en smula skönare för fler. Berättelserna om Azel, Kenza, Siham, Lalla Zohra, El Haj och de andra får oss att känna just ohyggligheten i att inte tillåtas rörelse, att inte få flytta sig på vår gemensamma jord för att ordna sin försörjning.

Vi befinner oss i Tanger för säg femton år sedan och arbetslösheten för de unga är konstant. Korta påhugg och skumrasklockelser och drogflykt fyller dagarna och på avstånd en förhoppning om att ta sig bort till en plats där ett värdigt liv är möjligt, Spanien. Några skrönor rör det sig inte om denna gång, som i novellsamlingen ”Besatt” (2004), snarare vittnesmål från vad som sker vid sidan om och alldeles intill oss.

Bengt Söderhäll

Mer läsning

Annons