Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikland lite grand från ovan

/

Annons

Året utgåva av Från Gästrikland har just anlänt och här tar man många luftsprång i ett övergripande perspektiv om händelserna. Flygets historia i vårt landskap är nämligen årets ämne och tema.

Och inte trodde man väl att det fanns så mycket att rapportera om just flyget i en hembygdsbok. Men att det finns...!

Man börjar med pionjärerna och söker sig ett rejält kliv ner i historien. Nere i 1700-talet hittar vi den märklige Swedenborg (som bekant inblandad i hyttan i Axmar) men mer känd som religiös profet än för sina flygtekniska intressen. Kul i alla fall att se att han redan 1714 presenterade ett förslag till en flygmaskin som skulle kunna fungera som ett glidflygplan. Men han och Polhem(!) kom fram till att det inte fanns någon då känd energikälla som kunde fullborda manicken så att luften erövrades.

Näste man bland flygpionjärerna är det lokala geniet och tecknaren Ferdinand Tollin (född i Gävle 1807) som gav ut en tjock bok i ämnet, fylld av avancerade tankar och idéer, möjligen inte fullt så briljanta som han själv tyckte...

I vårt förra århundrade händer det saker. Vi hittar på sidorna flygfotografen Gustaf Reimers och när en Francesco Cetti var i Gävle under sina turnéer handlade det om ballongflygning. Calle Cederström ”flygbaronen” var på Kungsbäck med sitt flygplan. Vi får lära oss att Gävle 1916 var centrum för flygspaning.

En leende Alice Babs dyker upp på en sida vid något besök på e flygklubb. Och man berättar om när Västra Frölunda inför en match med Brynäs 1975 störtar med ett plan vid Rörberg. De kom med tre små plan, det första med sju passagerare kraschade i skogen. Tursamt nog klarade sig spelarna undan med lindriga skador. Endast piloten blev mer allvarligt skadad.

Och nog var det minnesvärt när minnet av Gustav III:s riksdag i Gävle 1792 skulle firas 1992. Hans Limbus Tjörneryd var på plats med konstflygaren Pierre Holländer (som drygt tio år senare skulle förolyckas med sitt flygplan). Mest uppmärksamhet väckte de Viggenplan från F15 i Söderhamn som på låg höjd brakade in över Stortorget...

Mer läsning

Annons