Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilla doktor Sari!

/

Annons

Det är omöjligt att inte bli omedelbart förtjust i doktor Sari Paiboun, 72-årig coroner i den nyss bildade folkrepubliken Laos. Det är alltså mitten av 1970-talet, kommunisterna har tagit över och avskaffat monarkin. Sari har själv verkat i djungeln i decennier. Inte av hundraprocentig kommunistisk glöd, utan främst för att hans älskade Boua valde kamp för revolutionen.

När så kommunisterna har vunnit ser de sig omkring och inser att läkarbristen i landet är stor. Så stor att det blir Sari som utses till coroner (rättsläkare). Till sin hjälp har han herr Geung, en man med Downs syndrom som är en mycket kunnig obduktionstekniker samt sköterskan Dtui.

Mot sig har han i princip hela det kommunistiska etablissemanget. För Sari är som sagt ingen renlärig kommunist. Så när hustrun till en av de verkliga höjdarna inom partiet så att säga hamnar på hans bord blir det besvärligt. Sari är en coroner som trevar sig fram, han har ju aldrig jobbat med patologi och de gamla läroböckerna från åren i Frankrike är till föga hjälp.

Han litar i stället till sin intuition och misstänker att den döda kvinnan inte dött en helt igenom naturlig död. Än mer övertygad blir han när hans obduktionsavdelning besöks av den ena potentaten efter den andra och anteckningar försvinner.

Och så får han ett par kroppar som visar spår av tortyr. Det är vietnameser som påträffats vilket innebär stor risk för konfrontation med den mäktigare grannen. Sari Paiboun är med andra ord på väg att hamna i klistret ordentligt.

Colin Cotterill är engelsman med stor erfarenhet av internationellt arbete för UNICEF. Han bor i norra Thailand och ”Den motvillige kommunisten” är hans debutroman.

Och en sån debut! Fylld av humor, dofter och en hel del allvar. Framför allt allvarlig kritik av samhällssystem med blint övertygade tes-tuggande företrädare. Det må vara kommunister eller extrem höger, ideologier som har svar på allt blir alltid lite löjeväckande när man betraktar dem från sidan.

Eller för allt i världen inifrån som Sari Paiboun och hans närmaste vänner gör.

Missa inte ”Den motvillige kommunisten”. Uppskattar ni intelligent spänning så lär ni inte bli besvikna. Dessutom: Under nästa år kommer ytterligare två romaner om Sari Paiboun! Det är något att se fram emot.

Mer läsning

Annons