Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejält spännande – och överraskande

/

Med manus till 26 Beckfilmer på sitt cv så vet förstås Cilla och Rolf Börjlind hur en spännings-slipsten ska dras. Deras namn är dessutom så pass kända att det nog är ett riskfritt äventyr att ge ut en krimi­roman.

Annons

Det är kanske inte så överraskande att de äkta makarna Börjlind väljer att starta en serie romaner om ett ganska omaka par: En ung polisstudent och en halvgammal före detta kriminalkommissarie.

”Springfloden” är en alldeles utomordentligt spännande roman, den är rikt befolkad av intressanta personer och den slutar med ett par rejäla överraskningar för läsaren. Sånt gillar jag högt och rent. Det finns nästan inget bättre än när jag kan utbrista ”Åh f-n!” när hela vidden av historien står klart för mig.

Olivia Rönning ska bli polis. Hon går på Polishögskolan och det börjar närma sig examen och studenterna ska välja elevarbeten. Hon väljer att titta på ett 24 år gammalt mord. En ung gravid kvinna dör sedan hon grävts ner på Nordkoster och sedan dränkts av den inkommande springfloden. Kvinnan identifieras aldrig och mordet är ännu olöst.

Olivia Rönnings avlidne pappa var en av poliserna som jobbade med fallet. Det var också Tom Stilton, före detta kriminalkommissarie som numera är hemlös och lever på gatan.

Olivia är en intressant person. På samma gång ett slags käck tjej som då och då känns lite grann som en figur som Astrid Lindgren skulle ha kunnat skapa. Men det är å andra sidan ett smart sätt att gestalta ungdomlig entusiasm och framåtanda när hon kontaktar dem som vet något om fallet på Nordkoster.

Däribland alltså Tom Stilton som verkligen inte är lätt att komma in på livet.

Men på något sätt tycker Stilton att hon är värd att både lyssna på och att hjälpa. Tom börjar plötsligt försöka komma tillbaka i form, delvis tack vare Olivia, delvis på grund av en serie brutala misshandelsfall som drabbar hemlösa i hans bekantskapskrets.

Berättelsen kryddas av att marken börjar darra under en stenrik gruvägare, Bertil Magnusson. Han och tre gamla kompisar har byggt sin förmögenhet på gruvdrift i Afrika. Gruvdrift som är både ifrågasatt och kritiserad. En av hans kompisar är en mycket känd politiker och den andre kompisen försvann spårlöst efter en incident i Kongo. Man behöver inte fundera länge på var författarna har hittat inspirationen till företaget...

Allt detta sys ihop till en, som jag skrev inledningsvis, rejält spännande roman och ett för mig mycket överraskande slut.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons