Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stackars Ulf!

Annons

De allra flesta debattprogram som sänds just nu och som sänts de senaste åren är alldeles för publikfriande. Det är samma sak varje gång. Ungefär så här: En välutbildad judisk förintelseöverlevare debatterar mot en 19-årig nynazist från ett hem utan utbildningstradition. Det är så tydligt redan innan vem man, så att säga, ska heja på. Någonstans måste det sitta en jäkligt nervös producent som är livrädd för att ge sina tittare en nyanserad bild av vad det nu är som diskuteras.

Siewert Öholms bok ”Pastor Ulf” är något helt annat. I ett lättillgängligt fråga-svar-format samtalar journalisten och Livets Ord-grundaren Ulf Ekman med varandra och det är så befriande att läsa en bok om en kontroversiell person som tillåts tala till punkt! På många sätt är Ekman så klart extrem. Han framför till exempel åsikten att homosexuella utan tvekan kommer att hamna i helvetet, och trots att detta är en åsikt jag absolut inte delar, så är det ändå givande att faktiskt få en förklaring till varför han tycker så. För det är viktigt att förstå varför, jag tycker verkligen det.

Det är skillnad på att ha vissa åsikter baserat på en religiös övertygelse och ha dem av ren dumhet. Sedan finns det så klart människor som döljer sin dumhet bakom religion, men jag tvivlar starkt på att Pastor Ulf är en av dessa personer.

Pastor Ulf är inte dum.

Så förutom de konservativa åsikterna man faktiskt visste att man hade att vänta så visar det sig att Ekman är en påläst och modern man på många sätt.

Jag gillar särskilt hans reflekterande kring det postmoderna samhället och urvattningen av Svenska kyrkan. Dessutom har han humor och det kommer man ganska långt med.

En ganska obehaglig insikt man kommer till under läsningen är dock att om Ekman, eller andra starkt troende människor, någonsin ska ändra inställning till exempelvis homosexualitet innebär det att de inte bara måste ändra åsikt, utan de måste revidera själva sin tro. Jag är feminist. Jag skulle inte helt plötsligt ändra åsikt och börja tycka att kvinnor är lite lägre stående än män. Då skulle jag inte vara feminist längre. Jag tänker att det kanske är så det är för Pastor Ulf, att om han skulle börja gilla bögar, ja då skulle han svika inte bara sina egna ideal utan även sin gud.

Om gud finns, då måste hon känna sig så väldigt missförstådd. Och jag blir lite ledsen för Ulfs skull. Stackars Ulf. Tänk vad förvånad han kommer att bli när han, vid den yttersta dagen, får sin dom.

Tina Hemmingsson

Mer läsning

Annons