Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sex

/

Annons

Brev från min sommar

Ord & Visor Förlag

Det är mycket som provocerar mig med den här romanen, som består av ett antal brev skrivna av en kvinna som verkar vara i övre medelåldern.

Detta allena är så klart inte provocerande. Inte heller det faktum att breven är skrivna till en tio år yngre man som var kvinnans älskare för 15 år sedan. Däremot är det provocerande att det ska vara så frigjort och härligt och hej och hå vad jag är ohämmad, men resultatet blir bara pinsamt.

Författaren använder till och med ordet ”lem”. Lem! Har någon någonsin framgångsrikt använt det ordet i ett sexuellt, eller annat, sammanhang? Åh, jag älskar din lem. Nä, det funkar inte. Varken i tal eller i skrift.

Sex i litterär form är svårt, så som läsare bör man väl ha ganska högt i tak, men det är inte bara ordvalen som haltar utan även författarens syn på själva aktiviteten. Vid ett tillfälle skriver Bergström till exempel ”…vi bytte roller, jag red dig…”. Det är tydligt att syftet är att beskriva ett förhållande fritt från stereotyper, men resultatet blir det rakt motsatta.

Förutom de genanta sexskildringarna så innehåller breven även diktjagets uttryckta frustration över ett romanprojekt som aldrig riktigt vill komma igång. Det blir ett slags metaskrivande, vilket är så oerhört uttjatat. Jag vet inte hur många böcker jag läst som handlar om oförmågan att påbörja eller slutföra diverse projekt. Tydligt är att författarna till dessa böcker är mycket nöjda över det finurliga i att skriva om att de inte kan skriva. Detta verkar dessutom ske i tron om att de faktiskt producerar något av värde, men så är det så klart inte. Det finns en anledning till att begreppet den lidande konstnären känns aningen passé.

Något annat som irriterar är att författaren genomgående använder citationstecken som en besatt. Om man menar vad man säger, och det inte är frågan om ett citat, så ska man inte använda citationstecken för att distansera sig, det är bara fegt. Fast jag har i och för sig full förståelse för viljan att distansera sig från den här boken.

Tina Hemmingsson

Mer läsning

Annons