Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undantagsmänniskor

Annons

Könens antal har varierat, liksom synen på sexualiteten. Könet har inget med fortplantning att göra, och inte heller med vår personlighet som görs utifrån en socialisationsprocess som pågår hela tiden.

Konstruktivisterna säger att kön är en konstruktion, något kulturellt och tämligen nytt. Essentialisten säger att det är biologi. Män är allvarliga, seriösa och starka, kvinnor gråtande, vårdande och låter känslorna styra.

Synen på sexualitet – mellan könen, inom könen, könsöverskridande har under tiderna ändrat sig. Förr handlade det om barnalstring, onani var hemskt, sodomi var avskyvärt, tidelag var belagt med dödsstraff. I vår personlighet internaliserar vi skammen som blir en del av oss själva – vilket är bekvämt för makten som inte ens behöver lagstifta. Vi håller tyst, gömmer vad vi vill och tänker, blir bekväma för de styrande.

Så styrs avgränsningar av normalt och onormalt, friskt och sjukt – så skapas könen, så skapas könsrollerna, så skapas klasserna.

”Undantagsmänniskor” är överskådlig, lätthanterlig och läsvänlig och som översikt över HBT-historien (homosexuella, bisexuella, transpersoner) är den bekväm som en handbok.

Lena Thomsson

Mer läsning

Annons