Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänskap på gott och ont

/

Annons

Jag tänker mer än en gång: Den som funderar på att ge sig på att skriva kriminallitteratur borde läsa Karin Fossum. Hon är verkligen en mästare på att med några få meningar presentera en människa eller en situation så att läsaren direkt förstår vad det handlar om.

Sen må det vara något dramatiskt, sorgligt eller alldagligt. Den blick för människor och relationer som Karin Fossum har är helt enkelt fantastisk. Det är ju också därför hennes böcker blir så bra.

I ”Den onda viljan” behöver jag bara läsa halva första sidan för att inse att här kommer något att inträffa, något avgörande och dramatiskt. Ytterligare ett fåtal sidor längre fram har Karin Fossum mejslat ut två av huvudkaraktärerna, barndomsvännerna Axel och Philip.

De är ute i en stuga tillsammans med den tredje barndomsvännen Jon. De har tagit med sin vän för att han ska få byta miljö några dagar. Jon är nämligen intagen för psykiatrisk vård. Men från den här stugturen är det bara Axel och Philip som kommer hem.

Läsaren vet vad som hänt, kommissarie Konrad Sejer anar att något har inträffat som inte är riktigt som det ska.

Det här är en berättelse om vänskap på gott och ont. Mest kanske ont i det här fallet. Vem är en god vän och finns det dåliga goda vänner? Det är väl bara att rannsaka sitt minne: Nog har vi alla minnen av vänner från barndomen eller ungdomen som kanske inte var de där goda vännerna.

”Den onda viljan” är också en studie i kontroll och hur kontrollbehov kan bli något alldeles extra obehagligt.

Jag märker att det här låter som en nattsvart historia, men det är det absolut inte.

Konrad Sejer är en oföränderligt vänlig och vanlig människa, Fossum berättar att vänskap kan hjälpa och läka.

Över huvud taget berättar Karin Fossum om alldeles vanliga människor, sådana som vi kan ha som grannar eller som vi möter på gatan varje dag. Och när mörkret breder ut sig bland alldeles vanliga människor då kan det bli en riktigt bra roman.

Just så som ”Den onda viljan” är.

Mer läsning

Annons