Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värre än så här blir det inte

/

Annons

Fem år av mitt liv – en berättelse från Guantanamo

Ordfront

Oskyldiga tills dom om motsatsen fallit gäller inte längre. Murat Kuranz från Bremen kidnappades i Pakistan och såldes till amerikanerna som hade fångkvoter att fylla. I fem år satt Murat Kuranz på Guantanamo där rättstatens haveri manifesteras i totalförakt för FN-deklarationen (1948, mänskliga rättigheter), Genèvekonventionen (1949, krigsfångars rättigheter) och Konventionen mot tortyr (1984).

På Guantanamo och andra amerikanska fångläger varifrån inga rapporter kommer finns inga rättigheter; ingen offentlighet, ingen juridik, ingen rättegång eller dom. Men tortyr; kroppsligt och andligt nedbrytande tortyr. Efter åratal i fångenskap återvänder de hem; Murat Kuranz, ”turken med tyskt pass” eller ”talibankrigaren från Örebro”, som Expressen beskrev ”Kubasvensken” Mehdi Ghezali som utan rättegång och dom satt inlåst på Guantanamo i 2,5 år. Psykiskt nedbrutna med bränd socialisering och utan ekonomi mottas de efter frisläppandet i sina hemländer som förbrytare. Frankrike låste in sina Guantanamofångar, Murat Kuranz trakasserades av myndigheter och press, Mehdi Ghezali övervakades av Säpo. Beviset för att de är fienden är straffet de avtjänat som vi inte kan förlåta dem.

”Fem år av mitt liv” är framtagen av Helmut Kuhn och Murat Kuranz med Murat Kuranz som berättarröst. ”Fem år av mitt liv” är dramaturgiskt en fullträff med enkel normal stilistik för omedelbarhet och den närvaro som behövs för närheten när sådana här känsliga, rent explosionsmässiga ämnen berörs. Lika förfärande som bokomslaget med en med handbojor och ögonbindel försedd fånge antyder, lika förfärande beskriver Murat Kuranz, vars namn hans fångvaktare ännu efter fem år inte kunde stava till, vår nutid.

Läs också ”Fånge på Guantanamo – Mehdi Ghezali berättar” av Gösta Hultén och ”Tortyrens återkomst” av Mattias Gardell. Värre än så här blir det inte.

Lena Thomsson

Mer läsning

Annons