Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brett nordiskt startfält

/
  • Eva Ström, författare och medlem bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris.
  • Beate Grimsrud är nominerad för både Sverige och Norges räkning. Hon har dessutom redan kammat hem en rad priser för sin roman ”En dåre fri”.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Oddsen borde vara på dubbelnominerade Beate Grimsruds sida, men även isländske Gyrdir Eliasson har fått fin kritik.

Annons

I morgon offentliggörs årets vinnare av 50-årsjubilerande Nordiska rådets litteraturpris.

Är nordisk litteratur ett relevant begrepp? Absolut, menar författaren Eva Ström som tillsammans med Boel Westin utgör den svenska bedömningskommittén. I dag träffas hon och övriga ledamöter i juryn för att utse vinnaren bland de 14 nominerade författarna. Vi står varandra nära, både geografiskt och historiskt, och vårt behov av utbyte är tydligt, tycker Eva Ström.

– Intresset för nordisk litteratur känns extra stort just nu, vi läser varandra i stor utsträckning, högst frivilligt. Sofi Oksanen som fick priset förra året, har uppmärksammats oerhört. Norske Karl-Ove Knausgård är betydelsefull även här, liksom Monica Fagerholm, säger Eva Ström.

I lyriken finns ytterligare exempel: danska Pia Tafdrup och Inger Christensen är båda stora i Sverige, liksom finlandssvenska Tua Forsström och nyligen avlidne Bo Carpelan.

– På Strindbergs, Ibsens och Brandes tid fanns ett tätt utbyte mellan de nordiska länderna. Jag har en känsla av att det är lika tätt i dag, säger Eva Ström.

I år har det varit ovanligt många böcker att läsa. De mindre länderna nominerar inte varje år, men 2011 är alla länder representerade, även Grönland, Färöarna, det samiska språkområdet och – för första gången – Åland. Grönland är det enda land som hittills inte har fått priset, Färöarna har fått det en gång. Att en författare nomineras av två länder, som Beate Grimsrud som nominerats av både Norge och Sverige, är också unikt.

I år är dessutom många olika typer av verk nominerade, berättar Eva Ström.

– Det är mycket varierad läsning, diktsamlingar, romaner och noveller. Nu ska det bli roligt att se hur våra nomineringar tas emot av övriga Norden.

Nordiska rådets pris räknas som ett av våra mest prestigefulla litteraturpris. Eva Ström - som själv fick det 2003 för diktsamlingen ”Revbensstäderna” – tror att den relativt höga prissumman, 440 000 kronor, spelar in, men menar att det avgörande är att priset är svårt att få. Bara nomineringsprocessen är ett nålsöga och därefter står det mellan uppemot 14 författarskap.

–Det är intressant att se ett författarskap från ett land prövas förutsättningslöst i ett annat sammanhang. De som är stora i Sverige eller Norge är det inte nödvändigtvis i andra länder.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons