Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs-Växjö = nästan sant!

Nog är det lätt att förstå att man deppar i Spårvagnssällskapet i Gävle. Själv deppar jag också.

Annons

Men Gävle kommun som sa ”Välkommen ombord” samtidigt som man lät briggen Gerda segla i väg till Finland förnekar sig inte.

Inte vill man ha någon museispårväg genom Gävle. Det hade ju varit perfekt med en linje från Järnvägsmuseet över Brynäs genom Stenebergsparken till Gasklockorna och sen Gävle Varv.

Fast där borde förstås Gerda ha legat...

För turisterna hade det varit perfekt. Och för oss Gävlebor. Och sällskapet har vagnar.

Men Carina Blank är inte intresserad; tycker inte att Gävle har råd med att lägga tillbaka den bit av rälsen som togs bort när Stenborgskanalen rustades.

Nej, de 130 000 som behövs gick väl åt när sloganen ”Välkommen ombord” tog kreativ form...

Lika lite är hon intresserad av fyrskeppet Almagrundet, byggt i Gävle 1896, nu ägt av en Västeråsbo.

Inget för kommunen, för inget får kosta. Turism och att göra Gävle trevligt ska inte kommunen hålla på med, tycker hon. Och påminner i detta intill förväxling och förblandning om de nyliberala.

De där som tycker att kommunen (liksom staten) bara ska satsa på det allra mest nödvändiga. På något slags minsta möjliga ”kärnverksamhet”.

Resten till marknaden.

Tänk förr kunde sossarna – en Ture Edbom, en Gösta Sandin, ja till och med en Eva Gillström vara en smula kulturkonservativa.

Jag kan längta de tiderna ibland.

Stisse Åberg frågar sig i sin lysande krönika om alkoholhandläggaren (och de bisarra turerna runt Strömvallen) varför Växjö lyckas (med arenabyggen) där vi i Gävle går bet.

Jag råkar känna till Växjö en smula och tror mig veta en del om varför.

Den stan har inte hela tiden styrts av sossar (plus kommunister). Olika partier har där haft makten som växlat mellan dem.

Inget svårt beroende som i Gävle av några stora industrier – och sen ingenting. Stort uppland runt omkring (man far in till Växjö och handlar, en tradition). Skolstad med Linnéuniversitetet. Stiftsstad med biskop, liksom landshövding.

Kultur. Här satt biskop Tegnér och vårdade sin mjältsjuka uppe på Östrabo med utsikt över staden, nu ligger han på Växjö kyrkogård. Pär Lagerkvist, Nobelpristagare 1951 och gäst hos verkligheten växte upp vid järnvägen. Sven Faderbergs tog studenten här.

Vad ger det oss? Jo, inga igengrodda strukturer som i Gävle.

Inga överklaganden och man vill framåt.

Och just nu leder Växjö kvalserien i ishockey. Kan mycket väl spela i elitserien till hösten.

Tänk Brynäs mot Växjö! Som en saga.

Sådana berättas sällan i Gävle.

Mer läsning

Annons