Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ceausescu, Hans Lindblad & Stasi

/

Annons

När Per Albin Hanssons regering 1939 förlänade Göring kommendörstecknet av Svärdsorden, var det för att smickra en mycket inflytelserik person i en aggressiv diktatur i vårt omedelbara närområde. Göring ansågs som en Sverigevän med inflytande på Hitlers politik.

Att fjäska för honom trodde man i regeringen skulle stärka hans positiva inställning till vårt land och därmed bidra till att hålla Sverige utanför kriget.

Denna vällovliga handling har sedan i kraft av det fotografi som visar kungens och arvfurstens överlämnade av kommendörstecknet utmålats som ett bevis för kungahusets tyskvänlighet och nazistiska anstrykning.

Aldrig någonsin har jag hört någon representant för den politiska klassen eller ens någon historiker stå upp och påpeka ens det mest grundläggande; att beslut om ordensförläningar togs på högsta politiska nivå, att det var ett led i den svenska ”småstatsrealismen”, att det var ett försök att hålla Sverige utanför det stora kriget.

När den rumänske diktatorn Ceauşescu förlänades Serafimerorden, vårt lands absolut högsta utmärkelse, av regeringen Fälldin 1980 undrar man varför detta skedde?

Var Fälldin kommunist? Var han ”vän” med diktatorn? Var den svenske ambassadör som överlämnade kraschanen kommunist? Var han vän med Ceauşescu? Var Hans Lindblad som ingick i regeringen Fälldins parlamentariska underlag kommunist?

Det låter ju inte så sannolikt, men då Gustav V brunmålas för att han verkställer den parlamentariska regeringens beslut, så måste väl ändå dessa frågor få ställas?

Besvärande frågor får sällan svar, oftast bemöts de med rökridåer.

Hans Lindblad är en av få personer som överhuvudtaget vågar ta upp justitieminister Geijers eskapader, men varför göra det i så överseende termer?

Karl XIV Johan bedöms tvåhundra år senare efter dagens standard för en demokratisk regeringschef.

Varför inte bedöma Geijer efter dagens lagstiftning, det är bara fyrtio år senare?

Då handlar det inte om bordellbesök, utan om barnvåldtäkt! Och varför undgick han åtal? Även på den tiden var det förbjudet att sex med minderåriga.

Slutligen undrar jag hur många höga borgerliga politiker som var Stasi-agenter? Varför förbjuder regeringen Reinfeld det svenska folket att få veta vilka som svek Sverige?

Varför skall förrädarna skyddas? Varför åtalas de inte? Alla kan ju inte ha varit dubbelagenter för SÄPO?

Är det inte dags för en ”sanningskommission” om Sveriges förbindelser med DDR under det kalla kriget?

Roger Kvist

Mer läsning

Annons