Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chokladsuget är rätt så stort...

/

Även om det bara är branschfolk under bokmässans första dag är det mycket folk och trångt i gångarna.

Annons

Trots det sprang jag ganska omgående ihop med Anna-Sofia Winroth-Wallström och min kollega Kerstin Monk i vimlet redan i förrgår. Vi kom överens om att ses i Anna-Sofias monter dagen därpå.

I går morse kom vi samtidigt till mässan, Anna-Sofia hade en låda is i famnen.

– Jag har gjort en kylklamp till vår kylväska i montern, förklarade hon.

När jag lite senare kom till Anna-Sofia Winroth-Wallströms monter stod redan dagens första besökare där. Det var Måltidsakademien som var där. De hade snappat upp att Anna-Sofia har skrivit en spänningsroman om choklad och var intresserade av att få ”Gudarnas föda” i sitt bibliotek.

– Det var en lång dag i går och sen var det en massa mingel bland montrarna som jag inte hade en aning om, säger hon.

Givetvis måste vi prata om hennes bok, det är ju den som har fört henne till Bokmässan. Det var inget förlag som till slut nappade på boken, så hon gav ut den på eget förlag. Mottagandet har överraskat henne. Flera bokbloggare har skrivit om boken, det finns en tråd på nätet som startade i Norge som handlar om boken och som sagt, Måltidsakademien vill ha den i sitt bibliotek i Grythyttan.

– I går hände en jättespännande grej. Jag blev inbjuden att vara med i en tävling där 160 länder deltar. Det handlar om skönlitterära böcker som på något sätt är matrelaterat. Arrangörerna ville att jag skulle skicka in min bok, berättar Anna-Sofia Winroth-Wallström.

Anna-Sofia jobbade i USA i flera år, hon var anställd hos en skådespelare som i sin tur var bästa väninna med Steven Spielbergs fru. Jodå, hon har träffat den store regissören flera gånger.

– Nu ska min bok översättas till engelska. Jag skulle väldigt gärna sätta den in händerna på honom, men då måste den ju vara på engelska, säger hon.

Aha, ”Gudarnas föda” i regi av Steven Spielberg, säger jag.

– Ja, du. Det vore väl nåt, säger Anna-Sofia med ett leende.

Hon har tidigare berättat att hon egentligen inte hade en bok i tankarna när hon började skriva. Men en bok blev det och nu är nästa del färdig till ungefär en tredjedel. Men det tar enormt mycket tid att vara sin egen förläggare, så visst drömmer hon om att bli antagen av ett stort förlag.

Bokmässan är förstås perfekt för att knyta de kontakter som är så viktiga i den här branschen. I går skulle hennes mentor i choklad, Jan Heed, ta med henne till några förläggare.

I torsdags stötte hon ihop med en journalist på Aftonbladet. Det visade sig att han funderade på att skriva något om kakao, men än inte hade hittat någon ingång.

– Det är riktigt spännande, men jag vet ju inte om det blir något av det. Men allt handlar om att skapa kontakter.

Anna-Sofia Winroth-Wallströms monter på mässan ligger på ett ställe som vid en första blick kan tyckas vara lite avsides. Men granne har hon DN:s och Expressens stora publikdragande montrar och framför montern går en av de stora ”förbindelsevägarna” på mässhallens övre plan. Så hon tror nog inte att det är så illa ändå. Folk verkar ju hitta dit.

Det visar om inte antalet sålda böcker första dagen, med 40 böcker slog hon ett förlag med många fler titlar som sålde 16 böcker.

– Men jag är ju inte här för att sälja, utan framför allt för att knyta kontakter, säger hon innan hon ger sig av för att prata biblioteksplacering med Måltidsakademien.

Mer läsning

Annons