Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Cirkör stickar fred

/

Kan man sticka fred? Den frågan utforskar Cirkus Cirkör i nya föreställningen ”Knitting Peace”.

Annons

– Cirkusartister strävar hela tiden efter att göra det omöjliga möjligt, säger Tilde Björfors, konstnärlig ledare vid Cirkus Cirkör.

Den 15 februari var det svensk premiär för ”Knitting Peace”.

I föreställningen utforskar Cirkus Cirkör ett antal frågor. Det handlar framförallt om strävan.

– Det är först och främst en föreställning som ställer frågor, den ger inte några svar. Och det vi undrar är om strävan i sig kan göra någon skillnad, säger Tilde Björfors.

Under arbetet med ”Knitting Peace” började hon knyta ihop cirkusartisternas strävan att göra det omöjliga möjligt med handarbete.

Det började med samarbeten med artister som använde sig av linor och trådar och fortsatte med att hennes son kom in på stickning i skolan.

– Jag började googla stickning och insåg att det finns hur många stickrörelser som helst. Även fredsrörelser, alltså kvinnor som sitter utanför FN-huset och stickar för fred eller palestinska kvinnor som stickar till israeliska barn och tvärtom, säger Tilde Björfors.

Där föll allt på plats med trådar, linor och kroppsstickningar samt strävan.

– Jag insåg att det måste ju vara den allra mest omöjliga och ultimata strävan, att sticka fred. Samtidigt finns det något otroligt vackert i det. Det individuella lilla som man kan göra, säger Tilde Björfors.

”Knitting Peace” har utvecklats under lång tid.

– Vill man skapa från grunden, inte bara ta de nummer som cirkusartisterna redan har och sätta ihop dem med ny kostym, så krävs det långa undersökande repetitioner, säger Tilde Björfors.

För att få möjlighet att göra det i en tid när repetitionstiderna blir kortare och kortare och säkra resultat efterfrågas har Cirkus Cirkör sökt nya vägar.

Förra sommaren satte man upp en förproduktion med titeln ”Knitted piece” och under Nobelfesten i december provades också de här idéerna.

– I ”Knitted Piece” fokuserade vi på vad man kan göra med garn, rep och linor. I ”Knitting Peace” har vi också tagit in den mer filosofiska delen av frågan, säger Tilde Björfors.

Världspremiären avklarades i Marseille i slutet av januari.

– Vi hade fin publik och fick fina recensioner. Frankrike är det läskigaste landet att spela i för där finns ju mest nycirkus. Så det känns bra, men samtidigt har man ju ingen aning om hur det landar här hemma, säger Tilde Björfors.

Mer läsning

Annons