Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs dansar - en festival i rörelse

/
  • Annalisa Cordenius, Hanna Rosén, Pernilla Willman, Karin Knape och Camilla Lucchessi vill ge mer dans till människor genom den växande festivalen Bollnäs dansar.
  • Norrdans - Glesbygdsliv. Tre verk om människans existens.
  • Borta! Familjeföreställning av och med Minna Krok.

Sträck på benen till den 12 oktober. Då startar nämligen Bollnäs dansar - en veckolång festival med föreställningar och workshops för alla åldrar.

Annons

- Vi är rustade till tänderna, verkligen taggade! säger kulturstrateg Karin Knape.
Själv kan hon inte dansa, erkänner hon, men det gör absolut ingenting. Att väcka något i kroppen och infria önskningar är en del av hela meningen.
- Vi vill lyfta dansen som konstform och visa att den är för ALLA, säger Camilla Lucchessi, Dansoteket. Dans är som poesi, man kan inte alltid förstå den, men man kan själv bestämma vad den ska betyda.
- Det finns inget att förstå, ingen rebus, ingen intrig. Dans är så otroligt direkt, säger Karin Knape.
När nu allting är bokat och klart kan arrangörsgruppen bara nervöst invänta den där lördagen och den första föreställningen, med den lite illavarslande titeln Borta!. Den är för små barn och handlar om saker som trollas bort och som kommer tillbaka.
- Roligt att vi öppnar med en barnföreställning, säger Karin Knape. Barn har så mycket lättare att ta till sig och det är viktigt att de tidigt får möta dansen.
Det är en konstform som väger tyngre än människokroppen. "Heavy stuff" säger kvinnorna runt bordet.
- En dansovan orkar inte ta in längre stunder. Man måste vänja sig. Det kan vara lite läskigt eftersom det är en kropp som talar till en annan. Där kan man inte skydda sig med intellektet, säger Camilla Lucchessi.
De tycker man ska dansa mera för att det är viktigt för människan. I det finns förklaringen till att länets största dansfestival äger rum i Bollnäs.
- Det är en dansande kommun, det är lätt med dans här och det finns en bra grogrund, säger Camilla Lucchessi, som räknar till ett tiotal föreningar.
- Det finns två dansutbildningar, dels estetiska programmet och kulturkommunikatörsutbildningen där man kan välja inriktning dans, säger Pernilla Willman, danskonsulent på Musik Gävleborg.
Ett par av veckans föreställningar bygger på just upplevelser av den plats man befinner sig på.  Hej då. Hej! är en dansvandring genom Bollnäs, som baserats på intervjuer med återvändare gjorda av elever från kulturkommunikatörsutbildningen i Bollnäs. I Glesbygdsliv med ensemblen Norrdans bygger en akt på upplevelsen av Härnösand.
- Norrdans har gjort flera föreställningar som inspirerats av olika städer och nu handlar det om Härnösand. Jag har hört att de bland annat tagit fasta på att man där är väldigt intresserade av curling, säger Pernilla Willman.
Festivalen har vuxit i tidsomfång, programpunkter och bredd. Under åtta dagar blir det föreställningar, olika workshops och en fotoutställning. En open stage sker redan första dagen.
- Ett tillfälle för oetablerade dansare att visa akter på en professionell scen där de är servade med ljus och ljud. Vi hoppas många tar tillfället i akt och anmäler sig, säger Hanna Rosén från estetiska programmet och Kulturskolan.
Eva Persson

Förutom Bollnäs kommun, föreningen Dansoteket och Musik Gävleborg står Torsbergsgymnasiet, Kulturkommunikatörsutbildningen, Bollnäs Jazz Club och Galleri Lokomotiv bakom dansfestivalen.

Mer läsning

Annons