Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansläger som inger hopp

/
  • Gävledansare: Lärarna Erika Sjöberg, Hanna af Kleen & Destiny Johannah Bergvall. Eleverna Cassandra Bergman, Jenny Svedvall och Hannah Norregärd. Nu bjuder de in till ”341”.

Vasaskolans teaterelevers fina ”svarta låda”, salen där symfoniorkestern repeterade för länge sen, är omgjord till studio. Dansstudio. Fast utan speglar, konstaterar danslärarna Hanna af Kleen, Destiny Johannah Bergvall och Erika Sjöberg.

– Det funkar ändå, men det blir något annat och man får fokus på andra saker, säger Hanna af Kleen.

Annons

– Och det är ju meningen att det ska vara en verkstad, inte något färdigt, säger Destiny Johannah Bergvall.

– Man kan fastna lite vid de där speglarna, konstaterar Erika Sjöberg.

Det sprudlar om dem, jag hittar inget annat ord. För energin här inne smälter snart bort all slask utanför. Här ska dansas sex timmar om dagen, med början i dag, tisdag.

Vill man få något gjort får man göra det själv tänkte de tre och ställde till med danslägret ”341”. Första dagen på höstlovet och man vänder sig till elever från gymnasiet och uppåt.

– Man kan ha dansat lite eller mycket, man är lika välkommen, säger Hanna af Kleen. Vi har ju planerat, men vill också anpassa oss efter de som kommer.

– Vi siktar på öppenhet.

500 kronor kostar lägret. Då får man dansa från tio på morgonen till fyra på eftermiddagen. Åtta har anmält sig hittills, man kan ta emot ett 20-tal elever, som man nu hoppas ska droppa in.

Hur började det? undrar jag.

– Vi vill erbjuda nåt på höstlovet men vara ett alternativ till de aktiviteter som ordnas genom skolan eller hobbykurserna, säger Hanna af Kleen. Det här står för sig själv. Här får man först och främst dansa mycket, med variation. Men vi vill också fokusera på att deltagarna lär sig en dans, en hel koreografi.

Men till en början är inget färdigt, säger de. Här ska man kunna träffa andra som dansar, förutsättningslöst. Finns det sen något att visa upp i slutet av veckan kanske man gör det.

– Vi har väl känt att Gävle behöver en sån här grej, säger Destiny Johannah Bergvall. Att man inte ska behöva ta sig härifrån för att dansa. Och det är så roligt för oss att få arbeta på hemmaplan.

– Vi vill bredda det dansutbud som finns i dag, säger Erika Sjöberg.

Så man fokuserar på tre dansstilar:

– Partnering, säger Destiny Johannah Bergvall. Det är ganska nytt, då dansar man med någon annan det handlar om samspel och det är mycket lyft. Men inte det här gamla att det är mannen som lyfter – här lyfter alla alla!

– Lyrisk jazz, säger Erika Sjöberg. Jag jobbar mycket med slingor i musiken – och ord. Det brukar bli en massa tok!

– Modern, nutida dans, säger Hanna af Kleen. Det är mycket fysiskt, man använder hela kroppen och fokuserar på förflyttning.

Vad hoppas ni ”341”ska ge?

– Mötet med eleverna är det viktigaste, säger Hanna af Kleen. Men kanske vi också sår något som fortsätter sen.

– En dansfestival vore nåt, drömmer Destiny Johannah Bergvall

Och hon berättar att lägret redan i år kan sträckas ut till fredag-söndag och de som är intresserade kan få fortsätta dansa i den koreografi hon gör till den Generatorkonferens (Generator står för en intresseorganisation för kulturella och kreativa näringar) som hålls i Gävle den 26-27 november.

Cassandra Bergman, Jenny Svedvall och Hannah Norregärd är tre av de elever som anmält sig till ”341” redan, annars går de på Vasaskolans estetiska program med inriktning dans.

– Dans är bara så kul, säger Jenny Svedvall. Och lika jobbigt, men man blir starkare när man får använda kroppen. Utbildningen är verkligen bra, man känner att man utvecklas individuellt, som dansare.

Är det alltid lika kul?

– Nej, men då får man hitta det roliga i det! Jag vill gärna fortsätta som danspedagog. Jag tycker jag lär mig så mycket själv som dansare av att lära ut till andra.

Tanken med ”341” är också att man som gymnasieelev inte ska behöva åka till Stockholm på lovet för att se dans. Allt man vill ha finns mitt framför ögonen på en:

– För det är fantastiskt att Gävle har så många fina, verksamma dansare, säger Destiny Johannah Bergvall.

Och danslärare, fyller jag i. Alla tre har de gedigen utbildning antingen på Danshögskolan eller Balettakademien eller nån Show-och musikalinje. Eller alla tre.

Varför ser vi er inte?

– Okunskap, menar Destiny Johannah Bergvall, som kommer från Söderhamn och säger det är annolunda bara man kommer utanför länet.

– Här frågar alla bara om man kan dansa gratis. Man förstår inte att det kan ta upp till två månader att koreografera klart ett stycke som tar 20 minuter.

– Det är ju ett ganska nytt yrke, säger Erika Sjöberg. Och det är ju så roligt att man gör det ändå.

– Konkurrensen är så stor, man får vara sin egen ambassadör, säger Hanna af Kleen.

Man får vara envis och man får kroka i de kontakter man har, konstaterar de. Som när det gäller lokaler och som nu, låna.

Lokalbristen är ett stort problem, konstaterar de. Kulturskolan i stan har fortfarande inga egna lokaler trots att man blivit lovad det för flera år sen, berättar Hanna af Kleen som varit lärare där i fem år.

– Man måste hela tiden odla de kontakter man har, för det finns ju inga pengar i det här.

– Det är en livsstil man har valt, säger Destiny Johannah Bergvall.

– Ett kall, säger Erika Sjöberg.

Och till sist 341, vad står det för?

– Three for One, säger Destiny Johannah Bergvall.

Så klart.

Mer läsning

Annons