Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den där blicken – och boken

GDKulturens Sanna Wikström minns en skådespelerska med särskild blick.

Annons

Svartvita filmer var måsten i barndomshemmet och kort därefter dök Lauren Bacalls memoarer "Jag själv" upp med Bra Böckers bokklubb.

Jag slukade den, gick väl på högstadiet och skrev en hel uppsats i ämnet. Det var den där blicken, The Look som blev The Walk (hon ville först bli dansare), de lite tunga ögonlocken, men skarpsinnet – humorn! – där bakom.

I boken var så klart den väldokumenterade kärlekshistorien med Humphrey Bogart central, men det var också 400 sidor filmhistoria, kvinnohistoria där i början och mitten av förra seklet. Hur LB föddes som Betty Joan Perske i New York den 16 september 1924, föräldrarna skildes när hon var fem och hon växte upp med en ensamstående mamma. Dansdrömmarna och de förverkligade modellandet när Diana Vreeland fotograferade henne för legendariska tidskriften Harper`s Bazaar, bilder som tog henne till Hollywood och ett år senare, 1944, gjorde att hon medverkade i klassikern "Att ha och inte ha" tillsammans med Bogart: "If you want anything, all you have to do is whistle", remember?

Lauren Bacall var 20, Humphrey Bogart 45 och mitt i sitt tredje äktenskap. Demonregissören Howard Hawks rasade. Men kärleken var stor och stark, Bogie och Bacall gifte sig året efter. Sen fastnade hon i äktenskap och barn, men gjorde 1953 "How to marry a millionaire", mot bland andra Marilyn Monroe.

Efter Bogies död flyttade hon tillbaka till New York och fortsatte på teatern, största rollen på scen blev i pjäsen "Applause", som hon även vann en Tony för.

Hon medverkade i von Triers "Dogville" (2003) men jag minns henne helst från Robert Altmans stjärnspäckade "Prêt-à-Porter" från 1994 där hon med intelligent humor spelade Slim Chrysler, en färgblind (!) moderedaktör. Namnet Altman gav henne en tydlig referens till smeknamnet Humphrey Bogarts karaktär Harry i sin tur ger henne i "Att ha och inte ha", Slim.

Och så minns jag den där boken. Jag googlar på "Jag själv" och hittar den för 24 kronor på Bokbörsen. Klart prisvärd.

Mer läsning

Annons