Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desinformation!

Annons

I diverse dagen efter-artiklar beskrivs enigheten kring kulturhuvudstadsprojektet som närmast total i de städer som gick vidare.

Det är fel. I Umeå finns ett motstånd liknande det vi sett här, möjligen har de inte lyckats organisera kritiken lika effektivt som exempelvis helyllepopulisten och webbaktören Jimmy Nordin.

Men att påstå att enighet råder är desinformation.

Angående Lund gick de nog mest vidare på grund av det EU-nära läget. Klagomålet gällande antalet hotellrum i Gävle (för få) visar tydligt vad kulturhuvudstadsåret handlar om i grunden: ett EU-finansierat turistjippo till förmån för största möjliga resande och största möjliga konsumtion.

Jag önskar att man inom EU intresserade sig mer för att organisera och engagera medborgarna kring angelägen problemlösning och viktiga framtidsfrågor, i stället för att lägga miljoner på att kidnappa kulturen och tvinga den att tjäna makten (fast man smart nog får det att se ut som en storvinst).

Att debatt ses som något negativt, när det borde vara tvärtom, avslöjar tydligt hur odemokratiskt EU är. Om juryn inbillar sig att kritik inte finns bara för att den inte syns, då är det illa.

Det är som överallt i maktens sfär: tjusigast yta vinner och de som speglar maktens självuppfattning bäst.

Camilla Dal

Mer läsning

Annons