Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är viktigt att barn får se att alla kan vara allt"

/
  • Villemo Linngård Oksanen debuterar med barnbok om sömnproblem.

Debuterande barnboksförfattaren Villemo Linngård Oksanen från Älvkarleby inledde författarkarriären under nattningen hemma. Barnet som inte kunde sova har nu resulterat i boken "God natt, ers majestät".

Annons

Den lilla kungen är så liten att hans krona trillar ner på näsan när han spelar fotboll.

Men pyttekungen är ändå kung, så när han inte kan sova ställer hela slottet upp med goda råd.

Någon värmer mjölk, en annan öppnar fönstret (men kungen blir bara myggbiten i rumpan) och riddare Agnes ger sig in under sängen för att döda monstret som visar sig vara – en strumpa.

Barnboksdebutanten Villemo Linngård Oksanen från Älvkarleby hämtade inspiration från sin egen familj. När ett av barnen inte kunde sova fick hon idén och berättade denna saga som nu har blivit en bok.

– Det är en situation som många småbarnsföräldrar känner igen sig i. Barnet vill inte sova och kommer hela tiden på saker som måste göras.

Många barnböcker börjar nog så, åtminstone för författare som inte har skrivit barnböcker tidigare. En saga för de egna barnen som håller en så hög kvalitet att andra barn också måste få höra den.

Lilla kungen är visserligen mäktig, men samtidigt är han lika liten och utsatt som ett barn.

– Han är en vuxen i ett barns kropp, inte en bebis men inte heller en vuxen.

Varför gillar barn när vuxna gör barnsliga saker?

– Barn tycker om att identifiera sig med vad de läser om.

”God natt, ers majestät” är rolig, är det lika viktigt att barnen får skratta som att boken är spännande?

– Jag tror att det bör vara en blandning av allt det, och så finns det andra saker som barn uppskattar, har jag märkt på mina egna barn, till exempel upprepningar som ger ett mönster som de känner igen sig i.

”God natt, ers majestät” är underfundig och de fina illustrationerna – som verkligen gör den lilla kungen till en oförglömlig karaktär – av Åshild Kanstad Johnsen lyfter Villemo Linngård Oksanens berättelse. Egna favoriter bland barnboksförfattare är Barbro Lindgren och Karin och Stina Wirsén.

Hon har arbetat som lärare i Tierp, men satsar nu, under småbarnsåren, på sitt skrivande och arbetar också som översättare. Men det är inte omöjligt att hon återvänder till läraryrket som hon inte lämnade utan saknad.

På bilder på nätet kan man se Villemo Linngård Oksanen med svärd och krona. Tankarna går direkt till riddare Agnes i boken. Är det Villemo själv som smyger sig in på sidorna?

– Ja, jag är gammal lajvare och tänker att det är viktigt att barn får se att alla kan vara allt. I mitt huvud var även doktorn och borgmästaren i boken kvinnor när jag skrev.

Du som är lärare, vad tänker du om att många skolor drar ner på skolbiblioteken?

– Det är förkastligt, ett väl utbyggt bibliotek är en guldgruva och alla elever ska få chansen att upptäcka litteraturen som är en port in i en magisk värld.

”God natt, ers majestät” ges ut i slutet av augusti och 19 september blir det högläsning i Tierp.

Annons