Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det cyniska dialogspelet om Rådhuset

KOMMENTAR: Kristian Ekenberg om förhalningstaktiken att låta Gävleborna säga sitt.

Annons

Vill makthavare begrava en fråga skickar de den på utredning, ett slags politikens motsvarighet till att sopa smutsen under mattan. Den försvinner inte, men den göms undan för ett tag. Problemet skjuts på framtiden.

Som skattebetalare kan man ha synpunkter på att skattemedel slösas på en utredare, men denna sopa-under-mattan-taktik framstår i bättre dager jämfört med strategin att förhala med medborgardialoger.

Läs mer: Gävleborna ska få tycka till om Rådhuset

Nu är det följetongen Rådhusets manusförfattare som har idétorka igen och bjuder in allmänheten till ”digital och fysisk medborgardialog kring framtida användningsområden”.Även planerna på ett nytt bibliotek/kulturhus har servats ut till medborgarna, som har fått slå tillbaka bollen till en övergiven planhalva.

Vad blir nästa steg för att förhala frågan? Gävle kommun tar Rådhuset till Snapchat för att få veta vad kidsen vill?

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Det som är så cyniskt med dessa inbjudningar till allmänheten att påverka, är att taktiken utnyttjar någonting fint – medborgare som i demokratisk anda gör sin röst hörd – som en bekväm förhalningsmetod.

I meningslösa utredningar är det bara skattekronor som slösas. I dessa medborgardialoger som inte leder till någonting, begär man att engagerade människor ska offra sin tid för att agera kasperdockor i ett löjligt spel.

Gävleborna, som ska använda framtidens bibliotek och Rådhus, har säkert många tankar att bidra med, men kommunens utnyttjande av medborgardialogen inbjuder inte direkt till lust att spela nyttig idiot.

Läs mer: Rådhuset – en dyr följetong

Då framstår initiativ som kommer utifrån kommunen som ett bättre alternativ, exempelvis den samtalskväll om bibliotekets framtid som arrangeras av Gävle biblioteks vänner 9/10.

I helgen kan vi få se visioner om Gävle år 2030 i samband med invigningen av Gavlehovshallen. Debattörer och utställare ska i ”100 meter framtid” sia om hur Gävle ser ut om ett par decennier. Jag fruktar att vi fortfarande sitter i vårt gamla bibliotek och att Rådhuset ekar tomt.

Och att medborgardialogen sniglar på.

Rådhusets öde skjuts på framtiden igen.

Mer läsning

Annons