Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom kan ge mer protester

/
  • Punkarna Jekaterina Samutsevitj, Maria Aljochina och Nadezjda Tolikonnikova dömdes på fredagen för sin regimkritiska aktion i Frälsarkatedralen i Moskva i vintras.

Tre medlemmar av den ryska punkgruppen Pussy Riot dömdes på fredagen till två års fängelse för sin aktion i Frälsarkatedralen i Moskva. Repressionen i Ryssland hårdnar, men Putins politik kan sparka bakut.

Annons

På fredagen samlades människor i 60-talet städer världen över för att protestera mot rättegången mot det ryska punkkollektivet Pussy Riot. I Stockholm, Göteborg och Västerås anordnades manifestationer till stöd för de tre kvinnor som under ett halvårs tid suttit häktade, åtalade för huliganism efter en aktion i Frälsarkatedralen i Moskva.

Domen tog tre timmar att läsa upp. Strax före klockan 16, svensk tid, kom påföljden. Nadezjda Tolikonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Maria Aljochina döms till två års fängelse.

Utanför domstolen i Moskva samlades demonstranter iförda de färgglada skidmasker som blivit Pussy Riots signum och flera personer greps av rysk polis. Bland de gripna finns den ryske schackmästaren Garri Kasparov som är känd för sitt motstånd mot Putins regim.

Omvärldens stöd för de ryska punkarna har varit stort. Superstjärnor som Madonna och Paul McCartney har uttalat kritik mot det ryska rättsväsendet och landets brist på yttrandefrihet.

Runt 120 personer dök upp vid manifestationen utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Bland talarna där fanns Ola Wallin. Han är internationell sekreterare i Svenska Pen och driver förlaget Ersatz som gett ut böcker av en rad ryska dissidenter. Hans kritik mot domen är hård:

– Det här är det slutgiltiga beviset på att Ryssland inte har ett oberoende rättsväsende. Det är ett moraliskt åtal som visar hur stort inflytande kyrkan har och hur långt man är beredda att gå i förföljelsen av oppositionella. Kyrkan och presidenten kan i princip beställa domar.

Elin Jönsson är SVT:s korrespondent i Ryssland och har lång erfarenhet av att arbeta i landet. I västerländska ögon kan åtalet mot Pussy Riot förefalla märkligt eftersom det mest påtagliga resultatet för alla utom de dömda kvinnorna är att omvärlden fått upp ögonen för Rysslands brist på yttrandefrihet.

– Jag anser att det finns ett stort glapp mellan makthavarnas bild av sig själva och folkets bild av dem. De förstår inte att det här slår tillbaka mot dem, säger Elin Jönsson.

Ett av de problem som medlemmarna i Pussy Riot själva lyft fram under rättegången är de nära förbindelserna mellan Kreml och patriarken Kirill I, överhuvud för den rysk-ortodoxa kyrkan som aktivt stöder president Putin.

– Rättsväsendet är korrupt, men det finns också en stor vänskapskorruption. För makthavarna är lojaliteten viktigast, säger Elin Jönsson.

Hon pekar även på hur repressionen av ryska dissidenter hårdnat sedan Vladimir Putin återvaldes i maj i år.

Sedan Putin åter inrättade sig på presidentämbetet har flera lagar trätt i kraft som begränsar mötesfriheten och gör det svårare för vanliga ryssar att engagera sig politiskt.

Avsikten är att konsolidera regimens makt, men flera av de ryska statsvetare som Elin Jönsson har talat med menar att resultatet mycket väl kan bli det motsatta.

– I ett samhälle där det råder informationsbrist måste man skrika högre för att höras. Unga ryssar har rest utomlands, de nöjer sig inte med det här. Jag tror att det kommer att bli vanligare med den här form av protester.

Mer läsning

Annons