Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrgrip ska påverka danskt sinne

/
  • Konsertsalen i Jean Nouvels ”famöst kostbara konserthus”. På lördagens invigningsgala spelar den svenske klarinettisten Martin Fröst.
  • Den blå kuben är redan utsedd till nytt arkitekturturistmål.

När Danmarks Radios nya konserthus invigdes på lördagen fick danskarna en märkesbyggnad.

Annons

Jean Nouvels dyra kub må ha kostat hundratals radiomedarbetare jobbet men prisas också för sin form.

Smakar det så kostar det. Dessutom bör det helst inte vara danskt.

Redan en månad före den officiella invigningen i går, lördagen 17 januari fick det utskällda konserthuset sitt första tunga erkännande. Köpenhamns motsvarighet till Skönhetsrådet i Stockholm gav byggnaden diplom, plakett och välformulerade förhoppningar:

”Att Köpenhamn nu får ett signifikant byggnadsverk av den franske arkitekten Jean Nouvel – Danmarks Radios famöst kostbara konserthus – är viktigt för danskarnas blodomlopp, och landets ofta pragmatiska provinsialism. Inte på grund av prislappen i sig själv, men för att världsarkitektur påverkar ett lands sinnesstämmning.”

Jean Nouvel, en av världens mest uppburna arkitekter, är för övrigt aktuell även med ett radikalt förslag till utformningen av den sammanfallande trafikkarusellen Slussen i Stockholm.

I sitt arbete ägnar han sig helt och fullt åt verket, konstruktionen. Det ekonomiska lämnar han åt sina medarbetare, berättade han före jul för Berlingske Tidenede. För tidningen erkände han total okunskap om att slutnotan för hans blåa skönhet i Danmark hamnade på 2,35 miljarder svenska kronor i stället för de 795 miljoner som först budgeterats.

I somras fick fyra danska chefer sota för den dyra notan med sina jobb. Därtill har åtskilliga radiomedarbetare tvingats sluta på grund av en smärtsam besparing på 440 miljoner kronor. In i det sista rapporterar upprörda medarbetare på Danmarks Radios nyhetssajt om att de fyra sparkade cheferna fått fina biljetter till galainvigningen.

Erika Josefsson

erika.josefsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons