Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annan Krusenstjerna

/

Apropå Agnes von Krusen­stjerna, som Gefle Dagblad föredömligt påmint staden Gävle om: Hon är faktiskt inte den mest berömda Krusenstjernan genom tiderna, även om hennes namn i Sverige överskuggar minnet av ämbetsmän med samma namn.

Annons

På andra sidan Östersjön står en staty över en Krusenstjerna, vars namn återfinns i många geografiska namn – vikar, atoller och riktiga öar, tre berg, uddar och annat smått och gott.

Och hans namn bärs av ett av de största seglande fartyg som finns kvar, en fyrmastad bark – dit har Agnes allt en bit kvar. Jag är rädd att hon inte har någon egen staty eller ens byst.

Den ryske sjöhjälten blickar sedan 1870 ut över floden Neva vid Vasilij-öns strandgata Naberezjnaja Lejtenanta Sjmidta (Löjtnant Schmidts kaj), alls inte ocentralt, och jag såg den senast för en månad sedan. På ryska skrivs han ”Kruzensjtern”, Kруэенчѕтeрн men i familjen och bland tysktalande var och är han Adam Johann von Krusenstern (1770-1846).

Han kom från en av dessa balttyska släkter vars söner tsarerna gärna tog i sin tjänst och beskrivs som reslig, framstegsvänlig och en båld krigare som tjänstgjorde i många länders flottor, för att samla erfarenheter.

Hans bok i tre band om den första ryska världsomseglingen finns på många språk, även svenska. På resorna hade han alltid med en spaniel som vid varje avfärd kliades bakom de långa öronen av hela besättningen, för den ansåg att det gav tur. Generalamiral ”Ivan Fjodorovitj Kruzensjtern” var född i det som nu är Estland och begravdes i Tallinn. Han ogillade livegenskapen, och då hade han mycket att ogilla.

Släktskapen beskrivs som att hans fars kusin, en svensk amiral minsann, var farfars far till en farbror till Agnes von Krusenstjerna. Och den praktfulla fyrmastade barken Kruzensjtern har under senare år har setts i svenska hamnar. Den byggdes på tjugotalet i Tyskland och hamnade efter andra världskriget som krigsbyte i Sovjet.

Staffan Skott

Mer läsning

Annons