Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En katekes som är ­aktuellare än någonsin

/

Håller vi, i jubileernas tid, på att kväva Strindbergs eld? Sven Wollter och hans kollega Hasse Nilsson vill lyfta den samhällskritiske Strindberg.

Annons

Här artikelförfattarna i ett replikskifte med Strindbergs ”Liten katekes för underklassen” från 1885:

Strindberg: ”Arbetare! Ännu en gång hota äregiriga politices freden under förvändning av den europeiska jämvikten och nationaläran. Vi protesterar mot människosläktets systematiska förstörande, mot blodsutgjutelse för tillfredsställandet av egen kärlek. Kriget är förintandet av den allmänna förmögenheten, frukten av vårt dagliga arbete. ”

I dag efter åtta års ockupation av Irak är mer än en miljon dödade, fem miljoner är flyktingar, de humanitära katastroferna i krigets kölvatten är ofattbara. Idag ökar cancer, leukemi och missbildningar hos barn. Idag skickar USA 100-tals förarlösa flygplan s.k. ”drönare” mot folken i Irak, Pakistan, Afghanistan och Iran står på tur. Men Sverige har också ”drönare”. I Arvidsjaur ivrar kommunledningen efter ännu mer militär verksamhet och drömmer om den ”spännande utvecklingen av förarlösa flygplan drönare”. Mycket hänger ihop. Legoknektar ockuperar och mördar för månadslön. Sveriges regering och riksdag låter NATO öva i jättelika Lappland, givetvis mot betalning.

Strindberg: ”Vad är samhälle?(...) En samlevnadsform, som utvecklat sig under inverkan av överklassens syfte att hålla underklassen under sig.”

Är de snabbt ökande klassklyftorna i ”allmänhetens intresse” som regeringen ständigt talar om? Är det ett ”allmänintresse” att skolor, sjukhus, omsorg, järnvägar och kollektivtrafik skänks bort till riskkapitalisterna? Högerregeringen talar om ”arbetslinjen”. Men en arbetslinje värd namnet innebär två saker; att sätta fler människor i arbete och förbättra villkoren för dem som redan arbetar. Regeringen gör raka motsatsen; Sverige har ett av EU-rekorden i att öka ungdomsarbetslösheten till över 30 procent och stressen och utslagningen ökar.

Strindberg: ”Vad är ekonomi? (...) En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete. Vad är överklass? De tärande, de styrande. Vad är underklass? De närande, de styrda. Vilka medel begagnar överklassen för att hålla underklassen under sig? Lögn, bedrägeri, vidskepelse, stående arméer och fängelser. Vilka är överklassens fem Huvudlögner? Religion, Politik, Lagar, Vetenskaper, Konster och Moral.”

2000-talets ”Dödsdans” är mordet på Saab. Vad är det för en regering som tillåter ödeläggelse av fungerande industriell struktur? Vad är det för ett ekonomiskt system som slår sönder i stället för att bygga upp?

Strindberg: ”Vad är lagar? ... Överklassens uppfinning att på så kallad laglig väg hålla underklassen under sig. Har överklassen skrivit lagarna? JA! I sitt intresse mot underklassen? JA, naturligtvis! Vad är det första överklassen fordrar av underklassen gentemot lagarna? Aktning för lagarna. Därav domarnas oavsättlighet av underklassen.”

Kan nya lagar stoppa slakten av offentlig sektor? Ja, över hela Europa jäser det, generalstrejker och revolutioner avlöser varandra.

Strindberg: ”Vad är politik? Statskonst, eller överklassens konst att hålla underklassen under sig. Med politik menas även ett bedrägligt beteende. Vad är utrikes politik? Samarbetet mellan de olika nationaliteternas överklasser. Vad är inrikes politik? Överklassens bevakning av sina intressen emot underklassen.”

Överklassens politik är att avskaffa all offentlig sektor, allt skall privatiseras. Denna marknadens diktatur formulerar budgetarna, medan fackliga organisationerna är dödstysta.

August Strindbergs ”Lilla katekes för underklassen” är aktuellare än någonsin.

Sven Wollter, skådespelare

Hasse Nilsson, musiker och lärare

Mer läsning

Annons