Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll i rallarlivets tecken

/

Trion Antonsson, Bölja och Engman ger liv åt de gamla rallarvisorna. Camilla Dal har sett dem i Sandviken och minns sin familjehistoria.

Annons

För den tidigt moderlöse statarunge som blev min mormors far och som fick börja med att putsa lok i unga år, bjöd järnvägen på en klassresa som slutade med att han blev stins. Mormor och hennes systrar var musikaliska och när de spelade och sjöng hände det att folk samlades utanför järnvägsstationen där familjen bodde.

Järnvägen hade givetvis lagts av sjungande rallare och arbetssångernas rytmiska stråk kanske går att höra än om man lyssnar riktigt noga, även om det klassiska dunk som gav själva resandet rytm numera har försvunnit.

På onsdagen fick vi tillfälle att höra en del av rallarnas sånger, såsom de väckts till liv av trion Antonsson, Bölja och Engman.

Rallarvisor har spelats in då och då. Trions nya skiva har föregångare som Pierre Ströms Rallarvisor från 1973 och Rallarspår med Rallarna från 1980.

Musiken tar oss med till tiden då min mormor föddes, förrförra sekelskiftet. En tid avlägsen som en dröm, så vilken scen kunde passa bättre än Drömfabriken, där stor publik och varma applåder mötte trions snygga stämsång och välljudande arrangemang.

Men rallarnas liv var knappast någon drömtillvaro. Olyckor, hårda arbetsvillkor och ensamhet i obygden som lindrades med sprit och kortspel, det är hårda bud som skildras i visorna, men också kärlek och längtan.

Eftersom visorna sjöngs under arbetet är de musikaliskt mycket lika varandra, det är dur, det är rak tvåtakt i raskt tempo och sången är i den berättande stil som påminner om skillingtryck. Två låtar i moll fick vi höra och då tycktes musikerna leva upp, det blev mer sug och sväng i rytmen och spelhumöret höjdes märkbart.

Alla tre är givetvis skickliga, men det kändes ändå aningen för präktigt och välartat i längden. Lite mer moll skulle nog inte skadat trots allt, och besök av någon riktigt råbarkad rallares ande.

Mer läsning

Annons