Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv ­innanför murarna

/

I lördags firade Föreningen Fängelse­museet i Gävle tioårsjubileum. Inbjuden föreläsare var Annika Östberg, välbekant för allmänheten sedan sin tid som fånge i USA och nu aktuell med självbiografin ”Ögonblick som förändrar livet”.

Annons

I mycket kom det att handla om fångvårdens utveckling och en jämförelse av det amerikanska och det svenska systemet. Det mest uppseendeväckande är det stora antalet fångar i USA – var sjätte amerikansk skolelev känner någon som sitter eller har suttit inne – och inställningen till dessa. Östberg berättade om hur det vårdande inslaget gradvis ersatts av en alltmer straffande attityd. Här ser hon en skillnad mot för hur det är på svenska anstalter, men varnar samtidigt för tecken i den riktningen även här.

Hon har också en egen teori om hur profiten och anstaltsutvecklingen hör ihop. Tidigare var det en ekonomisk börda för de amerikanska städerna att ha en anstalt i närheten. Numera tjänar fångvakterna så bra att ett anstaltsbygge ger en automatisk uppgång i den lokala ekonomin tack vare vakternas köpkraft. Detta gör sin tur att de får mer makt, både innanför och utanför murarna, och leder till ökat maktmissbruk. Även i detta finns uppenbara skillnader i jämförelse med Sverige, där lönerna är på en helt annan nivå och tendensen snarare är att lägga ner anstalter.

Östberg lovar i princip att återkomma i frågan i en ny bok. Förhoppningsvis återkommer hon då också till Gävle och till ett sammanhang där fler får möjlighet att höra henne.

Viktor Björklund

Mer läsning

Annons