Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa inför rätta

/

Europa har högt ställda ideal, men lever inte upp till dem. Det slår Tribunal 12 fast och ställer världsdelen till svars för brott mot mänskliga rättigheter

Annons

Inspirerade av Russelltribunalen 1967, då världen och inte minst USA anklagades för krigsförbrytelserna under Vietnamkriget, arrangeras till helgen Tribunal 12 på Kulturhuset i Stockholm. En jury, bestående av bland andra författarna Nawal El Saadawi, Henning Mankell och Nuruddin Farah, och den syriske filosofen Sadik J Al-Azm, ska få ta del av vittnesmål från olika europeiska länder. Det handlar om hur vi i Europa bemöter människor på flykt.

Under Russelltribunalen, då såväl Bertrand Russell som Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre deltog, visades krigsskadade barn upp och vittnesmål avlades. Även Tribunal 12 bygger på autentiska vittnesmål – till exempel människor som berättar hur de med elchocker tvingas lämna fingeravtryck och barn som misshandlas av gränspolis – men de framförs av svenska skådespelare. Två åklagare driver anklagelserna framåt. Den sista delen är inte dramatiserad, då den namnkunniga juryn ska ta ställning till huruvida detta är övergrepp på en systematisk nivå.

– Vi har inte velat trycka på det juridiska. Det viktiga är att visa den etiska och moraliska dimensionen. Därför har vi också medvetet valt att inte definiera Europa som stater eller som EU, eftersom ansvarsfrågan är komplex. Även du och jag upprätthåller det här systemet, säger projektledaren Oskar Ekström.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons