Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtio nyanser av grått i folksagan

/
  • Den farlige mannen och den oskuldsfulla kvinnan är ett vanligt motiv i de gamla folksagorna. I Gustav Dorés illustration syns riddar blåskägg och hans sjunde hustru.

”Fifty shades of Grey” har sålts i miljonupplagor världen över - men den erotiska bästsäljaren står knappast för något nytt. Berättelsen är utmejslad efter uråldrig modell, hämtad från de gamla folksagorna.

Annons

Ung, oskyldig kvinna möter gåtfull man. Hon är både lockad och skrämd, men drömmer om att rädda mannen från hans mörka förflutna.

Det är bara ett litet problem som måste stökas över - den där strikta överenskommelsen som innebär att hon absolut inte får öppna den låsta dörren i huset/titta på mannen när han sover/säga nej till någon av de sexuella handlingar som han föreslår.

Känns upplägget igen?

Det sistnämnda är en del av det kontrakt som oskulden Anastasia Steele måste skriva på för att bli den ofattbart rike, snygge och hemlighetsfulle affärsmagnaten Christian Greys sexslav i EL James ”Fifty shades of Grey” (som snart ges ut på svenska med titeln ”Femtio nyanser av honom”). De andra exemplen är hämtade från folksagorna ”Prins Hatt under jorden” och ”Riddar Blåskägg”.

En krystad koppling? Inte alls, menar Ulf Palmenfelt, professor i etnologi vid högskolan i Visby.

– Det är inte ett dugg långsökt. Det finns ett begränsat antal återkommande motiv som folkdikten har sysslat med och som konst, litteratur och film har sysslat med - därför att det är saker som människor funderar på, helt enkelt. Och förbud är ett tacksamt motiv i folksagorna.

I folksagornas magiska värld är allt möjligt. Där hänger det inte bara guldäpplen i träden, där får huvudpersonerna också prova sådant som är uppenbart absurt, felaktigt, kriminellt och subversivt i den vanliga världen. Tänk om döden inte är definitiv? Tänk om djur kan prata? Tänk om jag utan några som helst problem kan få fyra vaginala orgasmer i rad?

Det sistnämnda förekommer självklart inte i folksagan, utan i EL James moderna historia.

Den explicita erotiken är sällsynt i de sagor som har bevarats för eftervärlden.

– Men det finns absolut en erotisk laddning i folksagorna, säger Ulf Palmenfelt.

– De handlar ofta om en ung person som lämnar hemmet och ger sig ut i världen. Det sägs inte uttalat, men sexualiteten är en del av det man måste upptäcka på egen hand utan mamma och pappa. Det fina med sagor är att de är så mångtydiga, de är inte explicita, de är halvkvädna visor och just därför blir de så effektiva.

”Fifty shades of Grey”, med sina maratonligg, kan knappast anklagas för mångtydighet och subtilitet. Här är handlingen egentligen en bisak, fokus ligger på sexet.

Men den har ännu en likhet med de gamla folksagorna, konstaterar Malin Nauwerck, doktorand på litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Folksagorna är muntligt traderade, de ursprungliga författarna är helt anonyma och berättelsen finns i många upplagor. EL James började sin bana med att skriva erotisk fan fiction utifrån ”Twilight”-berättelserna.

Hon gjorde egna fortsättningar på Stephenie Meyers i grunden så kyska vampyrböcker.

– Fan fiction är en sorts massberättande, man skriver på internet, lånar av varandra och berättar tillsammans. Det är också ganska likt hur Harlequininromanerna fungerar, där man nästan suddar ut upphovskvinnan. Det blir mer som en allmänt cirkulerande berättelse som skrivs ned av ganska anonyma författare, säger Malin Nauwerck.

De romantiska Harlequinböckernas statiska formel om hur man och kvinna ska agera verkar också ha varit en förebild för EL James när hon mejslat fram sina huvudpersoner.

– ”Fifty shades of Grey” följer alla Harlequin-normer om att kvinnan ska vara oskuld och aldrig ha fått orgasm och att mannen ska vara både ens herre och ens mamma. Man är rakt igenom trygg, trots att det är farligt.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons