Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta härifrån då, för helvete!

/
  • Lasse Ekstrand, debattör och skribent.
  • Skadeglädjens kultur har drabbat såväl Camilla Westman som Jimmy Nordin, Tommy Sjödin och många fler. Gävleborna har en föga samhällsutvecklande mentalitet, skriver Lasse Ekstrand, kulturskribent och lektor på Högskolan i Gävle.

Camilla Westman om kritiken mot hennes restaurang på vattnet: Gävleborna är för kräsna.

Inte oväntat ramlar det in, jag tror det var bort mot 80 kommentarer till intervjun på nätet.

Annons

Alla gör snarstucket tummen ned, de anonyma skribenterna försöker övertrumfa varandra i att döma ut henne och restaurangen. De verbala attackerna blir nästan ett självändamål, det excelleras i negativiteter. Restaurangen är en flopp, basta.

Jimmy Nordin gör comeback som kulstötare, kniper brons i friidrotts-SM. I anonyma kommentarer på nätet får han höra att han ska sluta leka Ricky Bruch, uppmanas i stället börja leva ett knegarliv.

På fullt allvar, utan minsta lilla ironi, tycker man att Nordin ska bli en svensson – som skribenterna själva.

En gång frågade jag forne backgiganten Tommy Sjödin om spelarna hör de negativa tillmälen från publiken som är vanliga i Läkerolen, vilket han svarade att de gör. Något slags skadeglädjens kultur råder. Gävlepubliken är nationellt (ö)känd för sitt agerande. Andra supporters lyfter sina favoriter när det går trögt, när stödet som bäst behövs.

Dock inte Gävlepubliken.

Gävlementaliteten har jag nu i mer än tjugo år, så lång tid har gått sedan jag återvände hit, studerat inifrån. Driften att platta till den som försöker sticka ut och vara särskild. Skadeglädjen verkar vara Gävlebons sanna glädje, glädjen att se någon misslyckas. En bruksmentalitet värre än den jag växte upp med i Staden utan nåd, Sandviken.

En föga samhällsutvecklande mentalitet, om man säger så. Tillstängande och tillbakahållande. Lustdödande.

Och nu kommer någon att skriva på nätet, jag är beredd äta upp min keps om så inte sker: Men flytta härifrån då, för helvete!

Lasse Ekstrand

Mer läsning

Annons