Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern satsar på Tjechov och Jörgensdotter

/
  • 67 orter i länet har Folkteatern i Gävleborg besökt de senaste åren. Och turnéerna fortsätter i vår. Likaså till hösten då man ger Tjechovs ”Morbror Vanja” i samtliga länets tio kommuner. T h Repetitionsbilder från Egerbladhföreställningen.

Parkerade mig i går på lunchrestaurangen mitt emot Michael Cocke, Folkteaterns konstnärlige ledare. Han sitter på ett femårkontrakt och har tre år kvar. Det har väl gått så där har jag tyckt, men Cocke är full av tillförsikt.

Annons

Han vill arbeta långsiktigt, vill ut i länet, och har turnerat under hösten i länets alla tio kommuner. Det har varit med de där små pjäserna, varav åtminstone en, ”Älgaslag”, var mer än lovligt dunkel och krystad. Därtill obegriplig, även om man kunde garva då och då.

”I.D” och ”Den elektriske pojken” dock fullt okej. ”En turk, en bög, en chilenare” som skulle behandla rasismen i ett par av Gävles skolor tyckte jag fegade ur en del, men vann tillbaka en hel del på sin uppriktighet. Vände liksom på kuttingen och hamnade kanske med sitt sidoperspektiv i djupare insikter än de mer spektakulära i ett frontalperspektiv.

Den här föreställningen som utnämnts av teatertidskriften nummer.se till bästa föreställningen i norra Sverige ska ut på turné i länet i vår, i april och maj. Sammanlagt har teatern de två senaste åren varit på 67 orter. Då kan ni räkna ut att det inte bara är metropolerna som fått besök; undrar faktisk hur många gårdar vissa besökta byar har?

Nu är jag ju ett förhärdat stycke kritiker så jag blir inte så imponerad av siffrorna som jag kanske borde bli. Tycker att teatern borde märkas mer i Gävle. Men det har förstås också med ekonomin att göra.

Men vi har trevligt där på krogen så jag låter Michael Cocke prata om framtiden Och den ser onekligen lite kul ut.

Nu i vår, den 13 februari är det premiär i Lilla gasklockan på Birgitta Egerbladhs dansteater ”Kom ta min hand”. Texterna är av William Shakespeare och så här vill teatern saluföra Birgitta Egerbladh och ensemblens föreställning: ”Med dans, text och musik, gestaltar hon nu i nära samarbete med Folkteaterns ensemble, människan i vardagen. Hon som längtar efter kärlek, som oroar sig för naturen, som vill bygga en ny värld, som är rädd för döden, som hoppas på förändring...”

Och så är – kors i taket! – höstens stora uppsättning bestämd. Det blir en klassiker som förpliktar minsann på Folkteatern: Tjechov! Inte ”Tre systrar” den här gången men väl ”Onkel Vanja” (omdöpt till ”Morbror Vanja”...)

Michael Cocke själv tar sig an regin. Spelplats vet man ännu inte. Däremot är det bestämt att den ska ut på turné – han turnerar verkligen denne Cocke – till länets samtliga tio kommuner.

Mer kul: Anna Jörgensdotter, ännu en gång, i dag, nybliven litterär pristagare ska teatern samarbeta med. Det blir i en större scenisk satsning som utgår från hennes forskningsarbete om livsvillkoren för Sandvikens kvinnor.

Och så skriver Martin Pareto under 2010 klart sin nya pjäs som skrivs för skådespelare och kör (!). Bägge pjäserna planeras ha premiär 2011.

Med stöd från Kulturrådet och från Region Gävleborg fortskrider ett projekt kring communityteatern ”utifrån ett institutions- och länsperspektiv”. Låter lite abstrakt och för vagt för min smak. Men när man väl konkretiserar det hela klarnar förhoppningsvis sikten.

Till sist har vi berättat tidigare att det inte blir någon föreställning från Folkteatern på Träteatern i Järvsö i sommar.

Ett klokt beslut, säger jag som helst firar midsommar på egen brygga i skärgården...

Anledningen är att det kostar för mycket. Låg man där under sommaren skulle det äventyra hösten, förklarar den konstnärlige ledaren.

Med tanke på vad jag såg i fjol, väljer jag mer än gärna Tjechov i höst i stället.

Mer läsning

Annons