Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändra världen med händerna

På hundra år har allt blivit tvärtom.

Annons

Hemslöjdsrörelsen började med en grupp överklassdamer som ville disciplinera och organisera allmogens hantverk.

I dag, ett sekel senare, är slöjden olydigare och folkligare än någonsin.

För damerna hade ordet hemslöjd tryck på första stavelsen. Det var kuddar, draperier, dukar, mattor … för den intima sfären. I dag väller slöjduttrycken ut på gatorna och rakt in i politiken.

Då handlade det om det perfekta, och helst skulle de många timmarnas arbete synas. Nu är ful-, kravall- och graffitislöjd vardagsvara.

Det spritter alltså i kroppen på den rörelse man nyss betraktade som en snörpig slöjdtant. Se upp, hon är yngre och vildare än någonsin. Hon är dessutom helt queer, för den rätt löjliga genuskodade gränsen mellan ”hård-slöjd” och ”mjukslöjd” har äntligen börjat upplösas.

På nätet vimlar det av sajter för den som är intresserad av nutida uttryck. Rader av peppiga tips finns på 365slojd.se som drivs av Sveriges hemslöjdskonsulenter.

Lite mer uppkäftigare, bredare och mer politiskt intresserad är zickermans.se

Sajten bär, något ologiskt, namn efter en av hemslöjdsrörelsens grundare och vakthundar, men Zickermans tar slöjden långt utanför de gamla gränserna. Fläta med gaffatejp, tjuvodla slöjd, prova städgraffiti hemma (det vill säga behåll en del av smutsen som bakgrund för vackra mönster), fixa ett duschdraperi av de gamla plastpåsar du skäms för att slänga. Ja här finns till och med slöjdporr. Och äntligen kan du sticka den tröja som den på-rökta, White Russiansippande och bowlande kultfiguren The Dude bär i filmen ”The Big Lebowski”. Längre från den gamla fördomen om hemslöjdstanten är det nog svårt att komma.

På gator och torg pågår parallellt en slöjdaktivism som bärs av humor och mänsklighet och därför träffar politiken på ett nytt vis. I London finns ett av de mera kända politiska hantverkskollektiven i Europa. Mest omtalad är deras aktion ”Don’t blow it”, där de uppmanar sympatisörerna att brodera sina politiska krav på en näsduk och sedan sticka den i en politikers (obligatoriska) kavajficka.

”Craftivism” är en motrörelse till den slappare ”clicktivism” som frodas på Facebook och Twitter och som i realiteten betyder allt mindre för makten.

Också politiskt självförtroende kan alltså slöjdas fram. Man ska komma ihåg att ordet ”slöjd” är nära släkt med ordet ”slug”.

Det går faktiskt att förändra världen med händerna.

Mer läsning

Annons