Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna en tillgång

Kommentar till Lasse Ekstrands artikel om företagandet i Gävle.

Annons

Som egen företagare ser jag att det i alla fall finns en vilja hos kommunen att försöka. De kommunala tjänstemännen behöver kanske ibland fundera över vad de har för uppdrag. Men jag tror att hela vår region, och även den vanliga Gävlebon, behöver tänka lite annorlunda. Vi är fast i tänkandet att det är storföretagen som skapar arbetstillfällen. Som det ser ut nu så är det småföretagen som rullar Sverige och det är nytt för oss i Gävle. Det är speciellt nytt för oss i den här regionen som har varit en med mycket industri.

För någon månad sedan träffade jag Maud Olofsson som sa: ”Jag har gått igenom en hel valrörelse där ingen vill diskutera företagandet utan alla vill ordna jobben först”.
Då kan man kanske, precis som Maud, undra vem är det som ska stå för jobben?
På Företagarnas kongress i Västerås tidigare i år efterlystes, av de flesta företagen, ett parti som såg företagen som något viktigt. Det partiet skulle kanske snabbt växa till ett stort parti, för i dag finns det inget parti som driver småföretagarfrågor. Och det blir viktigare och viktigare att ta hand om småföretagandet och frågorna kring det.

Det är mycket gammalt som hänger kvar och gör företagandet krångligt.
Det behövs enklare regler, slopat sjuklöneansvar för företagare, riskkapitalavdrag (som gör det lättare att ordna kapital), sänkta arbetsgivaravgifter för småföretagare, rimliga krav vid offentliga upphandlingar ”pt-out”möjlighet från trygghetssystemen – för att företagarkvinnor ska kunna skräddarsy t.ex. föräldraledighet.
Små bruksorter som Perstorp, Forshaga är bra exempel på hur ett nytänkande företagsklimat där kvinnor vågar bryta normer kan växa fram även i bygder med traditionella näringar.
Dessutom vill 43 procent av utlandsfödda unga hellre bli företagare än anställda, jämfört med 37 procent av infödda unga. Jag har arbetat med arbetslösa under flera år och sett att visst finns det vilja och ambition att bli företagare, att skapa sitt eget arbete, men de möts ofta av regler och synsätt som hindrar eller att alla säger att det är så svårt.

Ett exempel är att om du är arbetslös så kan du inte använda tiden till att starta ett företag för då blir du av med A- kassan och vem startar ett företag som du kan leva på från start? Det behövs en inkörstid.
Ung företagsamhet växer i vår region och även kvinnlig företagande ökar så det ser inte alldeles nattsvart ut. Om vi i Gävle kan hjälpas åt att skapa ett annat företagsklimat, att se på företagare som en tillgång, några som skapar vår välfärd så kanske vi snart kan få Gävle till den blomstrande entreprenörsstad den en gång var.
Det var ju faktiskt alla dessa fantastiska små entreprenörer som skapade de stora industrierna som Korsnäs, Gevalia, Läkerol, järnvägen med hjälp av att Gävle var en stor hamnstad.


Leena Bergander
Vice ordförande Företagarna Gävle

Mer läsning

Annons