Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författandet – något att hänga på sitt CV

Jag mötte en man som var i sin macho-blomning. Han sa:

– En riktig karl ska ha korsat ett hav, byggt ett hus och skrivit en bok.

Annons

Det föranledde ett mycket långt samtal, som nog förändrade oss båda.

Observera att författandet är tänkt att ske efter de två mycket krävande erfarenheterna.

Svensk Bokhandels höstkatalog är ett tungt bevis för att de flesta, män som kvinnor, numera hoppar över både hav och hus och gå direkt till skrivandet. Att randa en bok har blivit till ett livsstilsattribut, som en chic sak att hänga på sitt CV.

Du ska alltså inte flagga med att du är en läsande människa, nej, i stället ska du kunna säga att du faktiskt just kommit ut med en ... bok. De senaste åren har det funnits en välbetald liten marknad för journalister och redaktörer, där det handlat om att spökskriva åt kändisar som känt behov av att berätta om sitt liv. Erbjudandena kan gälla – opera, politik, småstadsliv, matlagning eller bara en ”spännande bok om mitt spännande liv ”. I Svensk Bokhandels katalog förekommer ”medförfattaren” på allehanda sidor.

Bland alla dessa självutlämningar går det förstås också att hitta tig litteratur. Av katalogen att döma blir det en stark och rolig bokhöst, med gott om åsikter och samtidsengagemang. Många små förlag står på tå med en genomtänkt och prestigestark utgivning och tvingar de anra att vässa sina profiler. Branschen, som varit lite trött de senaste åren, är dessutom inne i ett tydligt generationsskifte. De gamla elefanterna, som varit vana att behärska höstscenen, drar sig sakta in i minnen och minnesböcker. De yngre tar för sig, liksom uppiggade av det senaste årets klass- och positionsdebatter.

Om jag skulle välja en enda litterär bok för i höst så plockar jag ut ”Makens skönhet” av Anne Carson. Den beskrivs som en poetisk berättelse om ett äktenskap som faller isär, om lögn, bedrägeri, förlåtelse och smärta. I rollen som den vackre maken ingen mindre än poeten John Keats.

Kanadensiskan Carson är på väg att få ett världsrykte som absolut egensinnig författare med en unik förmåga till språkspel. För några år sedan kom ”Röd självbiografi”, som liksom ”Makens skönhet” var poesi, essä och roman, i ett och samma.

Carson kan konsten att kryssa mot hård vind. Hon vet också hur man reser en stomme.

Gunilla Kindstrand

Mer läsning

Annons