Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författare politikernas guldkalvar i Almedalen

På söndag inleds politikerveckan i Almedalen.

Annons

De politiska partierna tvekar inte att använda kultur- och nöjesprofiler som dragplåster. Men om det för några år sedan var musiker som var åtråvärda, så är den nya trenden att stoltsera med kända författare.

74 av totalt 1 805 programpunkter under veckan berör kulturen. Bland dem dominerar nyttoperspektivet med rubriker som ”Det svenska musikundret – vad är det värt i siffror?”, ”Hur påverkar deckarsuccéerna bilden av Sverige?” och ”Är kreativitet lönsamt?”.

Bara några enstaka seminarium behandlar kulturen utifrån sitt egenvärde. Noteras kan också att kulturens andel av den statliga budgeten uppgår till knappa 0,82 procent (6,7 miljarder kronor) 2012.

Sett i siffror är kulturen alltså inte högt värderad bland våra politiker.

Samtidigt är det kulturprofiler som partierna vill ha som dragplåster.

Valåret 2010 framförde Wille Crafoord tillsammans med Mange Schmidt och Sofia Talvik Moderaternas kampanjlåt och 2009 valdes Doktor Kosmos Uje Brandelius till Vänsterpartiets pressekreterare. Nu syns i stället alltfler författare i politiska sammanhang.

Miljöpartiet har engagerat journalisten och författaren Ulrika Kärnborg för att skriva i deras nya partiprogram och Socialdemokraterna har bjudit in P O Enquist, Kristian Lundberg, Majgull Axelsson och Jenny Wrangborg som gästskribenter på sin blogg.

Enligt Marika Lindgren Åsbrink, biträdande sekreterare i Socialdemokraternas programkommission, är det ett sätt att få in andra perspektiv:

– Vi vill bredda debatten och få in fler röster än man brukar lyssna på i politiken. Jag tycker absolut att man kan använda sig mer av kultur för att föra en diskussion om vad politik är och vad vi vill göra med samhället.

När det gäller urvalet av författare så säger Marika Lindgren Åsbrink att hon och huvudsekreteraren Lars Engqvist valde lite efter egen smak.

– Det är ganska subjektivt. Sedan är det personer som står arbetarrörelsen väldigt nära, men det måste inte vara det. Jag vet inte ens vad alla röstar på.

Alltfler partier ser värdet i ett välformulerat budskap. För att nå ut med sin politik anlitar de etablerade skribenter. Majgull Axelsson är en av dem. Majgull Axelsson tackade ja till att skriva på Socialdemokraternas blogg för det nya partiprogrammet i ett försök att göra en högst personligt analys av vad som har hänt med socialdemokratin de senaste femton åren

– Jag är uppvuxen i ett troende socialdemokratiskt hem, men identifierar mig inte själv längre som socialdemokrat. Däremot har jag ingenting emot att delta i diskussionen om dess framtid.

Hon tror att greppet att anlita författare som skribenter är ett sätt att öppna upp partiet mot samhället.

– Från att bara ha tittat inåt börjar det nu att titta utåt, vad som händer i det allmänna samtalet utanför politiken.

Ylva Lagercrantz Spindler/TT Spektra

Mer läsning

Annons